Srbija i Balkan

Bombardovanje Jugoslavije je kao svađa prijatelja? Američki ambasador u Srbiji kopa po ranama

Američki ambasador u Srbiji dao je interju koji je razbesneo mnoge, uključujući i ruskog ambasadora koji je ocenio da taj intervju predstavlja celokupnu primitivnu filozofiju kolektivnog Zapada
Bombardovanje Jugoslavije je kao svađa prijatelja? Američki ambasador u Srbiji kopa po ranama© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Kad sam došao ovde prošlog marta iznenadilo me je što je svakog dana bilo nekih podsećanja na 1999. godinu... Morate da gledate unapred, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Hil je u intervjuu za "Nedeljnik" govorio o svom životu u mladosti u Beogradu, ali je podelio i utiske o Srbiji nakon što se kao američki ambasador ponovo vratio u Beograd.

"Za mene je najveće razočarenje bilo to što sam mislio da su stvari za koje sam mislio da su odavno rešene i dalje sveže u glavama ljudi. Iznenadilo me je, kad sam došao ovde prošlog marta, što je svakog dana bilo nekih podsećanja na 1999. Državama, baš kao i ljudima, neophodna je i otpornost, ali i to da se neke stvari završe da bi mogao da kreneš dalje", naveo je Hil i uporedio ovu situaciju sa prijateljskom svađom.

"To je kao kada pričate sa nekim prijateljem i on se stalno vraća na neku svađu koja se dogodila davno. Tako je u životu država. Morate da gledate unapred, ali je isto vreme neučtivo reći to i svom prijatelju i grupi ljudi. Nisam tu da govorim: 'Zaboravite na to'. Ako nije zaboravljeno, onda verovatno postoji razlog", slikovito je opisao američki diplomata u Srbiji.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je čitanje Hilovog intervjua bilo teško, kao što je teško čitati i svaki drugi opus lišen logike.

Generalno, ovaj intervju predstavlja celokupnu primitivnu filozofiju kolektivnog Zapada. Indikativno je to Hilovo priznanje da je po dolasku u Beograd bio ”razočaran” podsećanjima na agresiju NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine, a koja su ovde sačuvana. Drugim rečima, želeo bi da izbriše istorijsko sećanje na tragično stradanje srpskog naroda.

Ubeđen sam da odnosi između država treba da se grade na realnosti i zdravom razumu, na osnovu ravnopravnosti. Dok su bezgranične laži i naglašeno nepoštovanje drugih veoma klimav temelj, prokomentarisao je Bocan-Harčenko.

image