Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Hil bi da izbriše istorijsko sećanje na tragično stradanje srpskog naroda

Ambasador Rusije u Srbiji raščlanio je intervju koji je njegov američki kolega dao jednom domaćem nedeljniku i ocenio da se diplomata nije izgubio u "mračnoj šumi" već "u tri bora"
Bocan-Harčenko: Hil bi da izbriše istorijsko sećanje na tragično stradanje srpskog naroda© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bg

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na intervju koji je američki ambasador Kristofer Hil dao "Nedeljniku".

Hteo sam da reagujem ne diplomatski, već ljudski, bez preterane uglađenosti. Sa čime se sam Hil ne zamara, naveo je Bocan-Harčenko.

Bilo je prilično teško čitati taj tekst – kao i svaki drugi opus lišen logike. Ako nastavimo u stilu samog Amerikanca, on se nije izgubio u "mračnoj šumi", već – kako se kod nas u narodu kaže – "u tri bora".

Uzmite, na primer, njegovo razmišljanje o nekom kompromisu o "Kosovu" – "neko će dobiti nešto, a neko nešto drugo"? Poznata je namera Vašingtona i njemu sličnih da Srbiji oduzmu deo teritorije (otuda, po svoj prilici, osećaj da je Hilova misija u Beogradu "nedovršena"). Nemojte dovoditi čitaoce u zabludu.

Hil nije psiholog, kako kaže. On je, očigledno, glas najvišeg vasionskog uma. Dao je sebi za pravo da komentariše da Milošević "nije bio glup".

Dakle, sadašnji ambasador SAD, a krajem 1990-ih činovnik Stejt departmenta srednjeg nivoa, sebe apriori smatra mnogo pametnijim, prepotentno ocenjujući predsednike koje je birao srpski narod. I ne pomisli da zvuči neprikladno. Uveren sam da su bilo koji komentari takve vrste, na bilo čiji račun, neprihvatljivi.

U nastavku teksta Hil je otišao još korak dalje. Navodi da nikada nije pomislio da "postoji nešto fundamentalno pogrešno u vezi sa ruskim narodom"...

Razmislite o ovim potpuno apsurdnim, arogantnim rečima! Ovde ambasador daje ocene čitavim narodima. Devedesetih godina, po njegovom mišljenju, naša zemlja je krenula pravim putem. Za neokolonijalističke SAD, verovatno je najbolja opcija osiromašenje Rusije, pokušaji da se ona opljačka i rasparča, uz vršljanje Zapada i divljanje kriminala. Ali to je već odavno jasno.

Što se tiče tobože nezamislivih akcija Rusije, kakve Hil nije mogao da zamisli "od sredine 20. veka", savetujemo Amerikancu da se seti NATO bombardovanja same Srbije, da se seti Avganistana, Iraka, Libije, Sirije i drugih zemalja, koje su bile razorene od strane Vašingtona.

Generalno, ovaj intervju predstavlja celokupnu primitivnu filozofiju kolektivnog Zapada. Indikativno je to Hilovo priznanje da je po dolasku u Beograd bio ”razočaran” podsećanjima na agresiju NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine, a koja su ovde sačuvana. Drugim rečima, želeo bi da izbriše istorijsko sećanje na tragično stradanje srpskog naroda.

Ubeđen sam da odnosi između država treba da se grade na realnosti i zdravom razumu, na osnovu ravnopravnosti. Dok su bezgranične laži i naglašeno nepoštovanje drugih veoma klimav temelj.

image