Srbija i Balkan

NATO ultimatum: Podržavamo "Kosovo" u Alijansi, očekujemo to i od Srbije

Da iza podrške francusko-nemačkom planu stoji i konkretna korist za taj pakt – ulazak tzv. Kosova u istu, potvrdio je Ramuš Haradinaj
NATO ultimatum: Podržavamo "Kosovo" u Alijansi, očekujemo to i od Srbije© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina izjavio je da NATO podržava plan Evropske unije za Kosovo, kao i da očekuje podršku tom predlogu i od Srbije.

Nakon sastanaka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u Beogradu, Kolomina je rekao da je najvišim srpskim zvaničnicima "veoma jasno" preneo tu poruku, koju će potom reći i prištinskim vlastima.

"Znamo da je predlog na stolu, francusko-nemački predlog, predlog EU. NATO veoma podržava napore EU u tom pogledu. Ja sam predsedniku Vučiću i ministru Dačiću veoma jasno preneo poruku da će NATO podržavati taj plan i da stoga očekuje od Srbije da stane iza toga", izjavio je Kolomina, a prenela Beta.

Takođe, rekao je da NATO, pored toga što "apsolutno poštuje" politiku neutralnosti Srbije, očekuje da ojača saradnju s Beogradom "koliko je moguće i koliko Srbija želi".

Dok je s Vučićem i Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu, preneo im je "umirujuću poruku" o radu misije KFOR na Kosovu, predvođene NATO-om.

"Rekao sam da smo spremni da nastavimo da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, što podrazumeva osiguranje bezbednog okruženja i slobodnog kretanja ljudi. Misija Kfor se ne zasniva na kalendaru, nego na uslovima na terenu, i ostaće na Kosovu dok god bude potrebe", precizirao je Kolomina.

Haradinaj: Francusko-nemački plan uključuje put Kosova u NATO

Da iza NATO podrške francusko-nemačkom planu stoji i konkretna korist za taj pakt – ulazak tzv. Kosova u istu, potvrdio je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je izjavio da ima direktnu potvrdu iz Sjedinjenih Američkih Država da Šolc–Maronov plan uključuje američku podršku za Partnerstvo za mir i put Kosova u NATO, prenela je Koha.

"Imamo direktnu potvrdu od SAD da ćemo ovim sporazumom biti podržani za Partnerstvo za mir i za naš put ka NATO-u. Za mene je francusko-nemački plan prihvatljiv, ja ga podržavam i tiče se naših glavnih ciljeva, kretanja ka NATO-u. Dok ne uđemo u ugovorne odnose sa NATO-om, 'Kosovo' nije bezbedno", rekao je Haradinaj.

Takođe, istakao je da su "članstvo u Savetu Evrope i naša kandidatura za EU ​otključani. Kada smo u UN, naš put može biti težak, ali može biti i napredniji, ako smo krenuli putem ka NATO-u".

Haradinaj smatra da povećanje američkog prisustva na Balkanu, uspostavljanje komandnih mesta i novih baza, te podrška jačanju KBS, pokazuje da se Kosovo nalazi na putu ka NATO-u.

Za Haradinaja francusko-nemački plan je dobar put ka konačnom sporazumu sa Srbijom, to jest on predstavlja odvajanje od nje.

"U sporazumu sa Srbijom, 'Kosovo' ne treba da se pretvara u stranu koja gubi i da se ne smatra stranom koja nije uradila svoj posao. Ovo je konačno, ovo je dogovor, dogovora više neće biti", rekao je on i zaključio da "ako Srbija zatraži naše priznanje, mi ćemo to razmotriti. Ovaj sporazum je konačno odvajanje sa Srbijom."

image
VV inauguration
banner