Srbija i Balkan

Uzaludna borba SPC u BiH: Opština Ravno uzurpirala manastirsko zemljište, oštetili crkvu

Iguman manastira Zavala kaže da Eparhija zahumsko-hercegovačka ima dokaze da oteto zemljište pripada ovom manastiru, jednoj od najstarijih pravoslavnih svetinja na širem području u kojoj je boravio Sveti Vasilije Ostroški još kao iskušenik
Uzaludna borba SPC u BiH: Opština Ravno uzurpirala manastirsko zemljište, oštetili crkvuGetty © Vladimir Zivojinovic

Manastir Zavala i Eparhija zahumsko-hercegovačka uzalud pokušavaju da vrate manastirsko zemljište od Opštine Ravno. Na tome nije stalo, nedavno su na ovom zemljištu počeli radovi, a usled miniranja terena, oštećena je Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice, koja je zaštićeni nacionalni spomenik kulture BiH, naveo je jeromonah Vasilije, iguman manastira Zavala.

"Prilikom miniranja došlo je do urušavanja stabilnosti crkve, pojavile su se dve nove pukotine na apsidi", rekao je jerej Vasilije za RTRS.

Jeromonamah Vasilije kaže da opština smatra da je zemljište njihovo, ali da Eparhija ima dokaze da je manastirska na osnovu izvoda iz Bečkog arhiva i iz arhiva Kraljevine SHS gde stoji da je to "manastirska ograda".

"Trenutno je najvažnije da se spreči i zaustavi dalja uzurpacija i oštećenje svetinje. Reč je o jednom od najstarijih pravoslavnih manastira na širem području, o manastiru u koji je jedan od najvećih srpskih svetitelja Sveti Vasilije Ostroški došao još kao dečak, i gde je boravio kao iskušenik, na početku svog svetiteljskog puta" piše RTRS.

Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović kaže da su radove izvodili radnici Elektroprivrede Herceg Bosne i da je upoznat da je došlo do oštećenja zbog čega očekuju kontrolu nadležne inspekcije.

Dodatni problem je činjenica da se sve to dešava na zemljištu koje je predmet sudskog spora, jer manastir već godinama vodi bitku za povrat zemljišta koje su komunističke vlasti nacionalizovale nakon Drugog svetskog rata, a Opština Ravno sada njim raspolaže kako hoće.

Zbog najnovijih oštećenja na crkvi, po zahtevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, reagovala je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske Anđelina Ošap Gaćanović istakla je da je ona insistirala da Komsija reaguje, te da je obavestila federalnu građevinsku inspekciju, koja još nije izašla na teren.

Zahtevi da sporne parcele budu vraćene manastiru na korišćenje, kao što je učinjeno sa imovinom verskih zajednica u drugim opštinama i gradovima, nisu naišli na razumevanje. Inicijativa srpskih odbornika da se zemlja vrati manastiru preglasana je glasovima odbornika iz reda hrvatskog naroda u opštinskom veću Ravnog 2015. Manastir je podigao tužbu, a trenutno se čeka odluka Ustavnog suda BiH u ovom sporu.

Potpredsednik opštinskog veća Ravno Petar Sredanović podsetio je da je manastirska zemlja oduzeta odlukom tadašnjeg narodnog odbora 1959. godine, te da je Klub Srba pokrenuo zahtev u Opštini Ravno da ona bude vraćena, kao što je vraćena u drugim mestima. Međutim, pet glasova Srba preglasano je sa deset hrvatskih.

image