Srbija i Balkan

Sud u Hagu obelodanio imena žrtava OVK: Na spisku kidnapovani, mučeni i ubijeni

Među navedenim žrtvama ima Srba i Albanaca sa teritorije čitave južne srpske pokrajine
Sud u Hagu obelodanio imena žrtava OVK: Na spisku kidnapovani, mučeni i ubijeniGetty © Kael Alford/Newsmakers

Kancelarija specijalizovanog tužioca za ratne zločine na KiM dostavila je ažuriranu verziju izmenjene optužnice u predmetu protiv nekadašnjih lidera takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u kojoj su navedena imena nekih od žrtava, prenosi "Ekonomija onlajn".

Vršilac dužnosti predsednika veterana OVK Faton Klinaku reagovao je nakon što je Specijalni sud objavio imena nekih od žrtava koje su ubijene i nekih drugih koji su otete u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićita i Redžep Seljilija.

"Još jedan skandal i nova sramota Specijalnog suda, odnosno pseudo Specijalizovanog tužilaštva: Objavljuje imena žrtava zločina koje su vođe OVK možda počinile, i to se dešava i pre nego što je počeo sudski proces", napisao je Klinaku u Fejsbuk.

Prema njegovim rečima, to dovodi u opasnost svedoke?!

"Ovim po drugi put, ali još više, ugrožavaju svedoke, jer su ih prvi put ugrozili kada se desio skandal sa curenjem dosijea iz njihovih kancelarija u Hagu, a njihovom krivicom su lideri OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj držani kao taoci dve i po godine", napisao je Klinaku.

Među navedenim žrtvama ima Srba i Albanaca sa teritorije čitave južne srpske pokrajine.

U opštini Glogovac kao žrtve ubistva pominju se Emin Emini, Ibuš Hamza, Hizri Hajrizi, Šaban Hoti, Safet Hisenaj, Baškim Rašiti, Ljutfi Džemšiti, Šikiri Zimeri i Hasan Hodža i Ajet Gaši.

U opštini Lipljan kao žrtve ubistva pominju se Bojan Cvetković, Žarko Filipović, Dragoljub Tanasković, Života Todorović, Dragan Vučetivić.

U opštini Podujevo kao žrtva se pominje Osman Sinani, dok se u opštini Orahovac pominje Cvetko Plević, kao i Hisen Krasnići. U Suvoj Reci, Ljatife Kololi i Ruše Kololi.

Kao žrtve otmice u Uroševcu pominju se: Rahim Eljezi, Riza Kiki, Faik Reci i Nezir Topojani, a Palj Krasnići se pominje u Đakovici.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja se sastoji od deset tačaka, gde se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tužilaštvo je najavilo, na pitanje sudija Čarlsa Smita, da će se tokom suđenja pojaviti 312 svedoka.

Smit je rekao da tužilaštvo očigledno namerava da iznese dokaze za svaku navodnu žrtvu i svako mesto zločina, te da, ne umanjujući ozbiljnu prirodu ovih navoda, sud napominje da strategija izvođenja dokaza za svako mesto zločina može biti dugotrajna i ne mora nužno imati težinu.

Kancelarija specijalnog tužioca je 29. aprila 2022. godine podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, u kojoj se tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete da su počinili zločine u 42 ilegalna zatvora OVK na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije. Konkretno, optuženi su za mučenje 407 Srba, Roma i Albanaca i ubistvo najmanje 98 "zatvorenika" u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Optuženi lideri OVK Jakup Krasnići i Hašim Tači 9. novemba 2020. izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Veselji je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Redžep Seljimi 11. novembra.

image