Srbija i Balkan

Članovi porodica ubijenih na KiM: Živimo u košmaru, nazire se nada da će dželati odgovarati

Kidnapovano na stotine srpskih civila - žene, deca, stari i nemoćni, kao i monasi manastira
Članovi porodica ubijenih na KiM: Živimo u košmaru, nazire se nada da će dželati odgovaratiGetty © Kael Alford/Newsmakers

Ništa ne može da vrati najmilije. Ni sud, ni presuda. Ali, eto, 25 godina kasnije, kada su se njihova imena našla u optužnici protiv lidera takozvane Oslobodilačke vojske "Kosova", nazire se pravda i nada da će dželati odgovarati. Mala je to uteha za nas koji godinama živimo u košmaru zbog svega što smo tih dana videli i preživeli.

Ovako za "Novosti" govori Olgica Kostić Božanić, povodom vesti da su objavljena imena 102 mučki ubijena, za šta se pred Specijalnim sudom u Hagu terete nekadašnji lideri OVK Hašim Tači, Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići. Na spisku je i 13 od 15 stradalih Kostića - porodice čije su članove pripadnici terorističke organizacije na KiM redom likvidirali.

"Prvo su kidnapovali Jugoslava, koji je krenuo na posao 10. jula 1998. godine. Radio je kao noćni čuvar, a na radnom mestu, u portirskoj kućici, rođaci koji su krenuli u potragu za njim pronašli su ranac sa stvarima i ostatke hrane koju nije stigao da pojede. Zatim su oteli i njegovog brata Saška, desetak dana kasnije. Anđelko je ubijen na kućnom pragu, u noći između 17. i 18. jula iste godine. Njegovu sahranu, naoružani do zuba, nadgledali su pripadnici OVK, a posle nje su kidnapovali Anđelkovog sina Živka. Ukupno 15 muškaraca iz porodice Kostić je stradalo, među njima i moja dva rođena brata Todor i Lazar, ali i moja braća od stričeva. To su najcrnji dani mog života. Od tada imam samo njihove fotografije i uspomene", nabraja Olgica Kostić Božanić.

Tela Kostića pronađena su 2005. godine u jami Volujak kod Kline. Ovde su nađeni i posmrtni ostaci oca i sina, Rajka i Cvetka Nikolića.

"Rajko je imao samo sedamnaest godina. Utehe nema, ali se nadamo da će pravda, iako kasni dve i po decenije, ipak biti dostižna za nas i naše najbliže", rekla je njegova sestra Kristina.

Taj jul 1998. godine bio je koban za Orahovac. Tada je na stotine srpskih civila kidnapovano - žene, deca, stari i nemoćni, kao i monasi manastira Sveti Vrači u Zočištu. Žene, deca i monasi vraćeni su kasnije u manastir posredstvom međunarodnog Crvenog krsta. Na ulazu u Orahovac pripadnici OVK zaustavili su i kidnapovali petočlanu porodicu Baljošević. Na spisku ubijenih, koji se pominju u optužnici, nalaze se i trojica članova ove porodice.

Inače, Tači, Seljimi, Krasnići i Veselji terete se za ratni i zločin protiv čovečnosti, ubistva, mučenja i kidnapovanja na teritoriji KiM i na severu Albanije, Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca. Suđenje će početi 3. aprila, proces bi mogao da traje oko pet godina, a na spisku svedoka koje je pripremilo Tužilaštvo ima 320 ljudi. Većina njih dobila je status "zaštićenog svedoka".

Tači i još trojica njegovih saradnika nalaze se u zatvoru u Hagu od 2020. godine, više puta su tražili da se brane sa slobode, ali su ti zahtevi odbijeni, najviše da bi se izbeglo uticanje na svedoke.

Lista još nije konačna

Advokat Zoran Živanović, koji je bio branilac u Tribunalu za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu, rekao je za "Novosti" da ovo najverovatnije nije konačan spisak žrtava jer i dalje ima delova optužnice koji su redigovani.

"Imena žrtava se čuvaju iz raznih razloga. Na primer, oni koji su preživeli mogu biti svedoci, a neobjavljivanjem imena onih koji nažalost nisu čuvaju se njihove porodice. Smatram da će biti još dopuna optužnice i događajima, a možda i novim imenima", objasnio je Živanović.

Na pitanje mogu li odgovarati i oni koji su za neka dela već oslobođeni, poput Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja, navodi da ne veruje, ali ističe da njih dvojica sigurno nisu bili sami tako da ima šanse da se sudi drugima za, na primer, Klečku. Ovaj logor deo je i optužnice protiv Tačija i još trojice.

Nema simbola u sudu

U zgradi Specijalizovanog veća za ratne zločine na "Kosovu", sa sedištem u Hagu, nema zastave lažne države, već je istaknuto samo obeležje ove pravosudne institucije.

Portparolka Angela Grip rekla je da "Specijalizovano veće nije u obavezi da primenjuje Zakon o simbolima 'Kosova'". Ona je tako odgovorila na pitanje novinara prištinskog "Kljana", koji su posetili sud i primetili da nema obeležja.

"Često nas pitaju jer verujem da postoji zakon na 'Kosovu' koji predviđa da određene institucije moraju da imaju simbole 'Kosova', odnosno to važi za specijalizovane komore 'Kosova'. Kada je skupština usvojila Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, tu se ne navodi da zakon o simbolima važi za nas", objasnila je Gripova.     

image