Srbija i Balkan

RT istražuje: Koje sve snajperske puške poseduju pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga?

Prema rečima predsednika odbora za KiM Milovana Drecuna, KBS se u jeku dijaloga Beograda i Prištine pojačano naoružavaju i obučavaju svoje snajperske timove, spremajući ih za upotrebu protiv srpskog naroda na severu Kosmeta. Koji su to modeli snajperskog oružja primećeni kod prištinskih snaga?
RT istražuje: Koje sve snajperske puške poseduju pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga?Getty © Ian Hitchcock

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun je, komentarišući strukturu sadašnjih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), rekao da imaju ozbiljne destabilizujuće i agresivne namere prema srpskom narodu.

On je istakao da se u ovom momentu KBS sastoji od tri pešadijska puka sa oklopnim četama koje u svom naoružanju imaju lakooklopljena borbena vozila, kao i odeljenja opremljena sredstvima za protivoklopnu borbu i minobacačima. Ukupne ove snage su u ovom momentu procenjene na 4.500 ljudi.

Prema podacima koje je izneo Milovan Drecun, u KBS je primljeno oko 800 novih pripadnika, a njih 2.500 je obuku završilo u zemljama NATO-a. Citirajući izjave tamošnjeg "ministra odbrane" Armenda Mehaja predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, upozorava da će ova godina biti ključna za dalji razvoj KBS i to ne samo kroz nabavku novog naoružanja i kontinuirano izvođenje obuke, nego i izgradnju baza na prostoru severa Kosmeta koja će vremenom da se transformišu u vojne baze.

Milovan Drecun se osvrnuo i na pojačanu obuku snajperskih timova koji imaju zadatak da generišu strah među srpskim narodom.

"Oni (KBS) imaju po troje snajperista u svakom odeljenju, a ako se to pomnoži sa 20, koliko mogu da imaju u pukovima, to je onda 60 snajperista. Šta će im toliko snajperista i koga će da ubijaju? Sigurno sa njima neće ići u mirovne misije, tačnije sve je to predviđeno za ratna dejstva prema srpskom narodu", rekao je on.

"Govori se o tome da treba da se postigne dogovor Beograda i Prištine na miran politički način, s druge strane jesu ovi snajperisti doprinos mirnom političkom rešenju? Oktobra 2020. godine u kasarnu u Prištini dopremljeno je 30 novih dalekometnih snajperskih pušaka, a tokom marta 2021. godine bilo je opremanje KBS-a novim taktičkim snajperskim puškama. Za koga ih pripremaju, sa kim treba da ratuju i pucaju iz tih pušaka? Pa već su ih upotrebljavali protiv srpskog naroda na severu Kosova, doduše kao pripadnici specijalnih parapolicijskih jedinica", rekao je Drecun.

Remington M24 (SAD)

Kosovske bezbednosne snage ali i policijske jedinice naoružane su američkim puškama "Remington M24", koje u inicijalnoj verziji koriste municiju 7,62×51mm NATO. Ove puške smo mogli da vidimo kod pripadnika jedinice ROSU koja je upala na prostor severa Kosmeta i izašla u rejon administrativnog prelaza Jarinje.

U osnovi, radi se o snajperskoj pušci koja je nastala na bazi modela "Remington 700". U naoružanju se nalazi od 1988. godine, kada je počela njena serijska proizvodnja. Procene su da je do sada proizvedeno oko 15.000 komada (bazična + modifikovane verzije oružja).

Koncepcija puške se zasniva na obrtno-čepnom zatvaraču i ožlebljenoj puščanoj cevi napravljenoj od nerđajućeg čelika dužine 610mm (kod modifikacije M24A3 685,6mm). U zavisnosti od dužine puščane cevi, zavisi i dužina oružja koja varira od 1092-1181mm. Prema specifikacijama proizvođača resurs puščane cevi je oko 5.000 metaka.

Optički nišan je odvojiv od oružja i obično je marke "Leupold-Stevens M3 Ultra", fiksnog uvećanja 10–12h, sa končanicom za određivanje daljine, a kod vojnih modela koje koriste jači kalibar metka pristuna je varijanta odvojivog optičkog nišana "Leupold Mk 4 LR/T M1".

Puška se proizvodi u dva kalibra: 7,62×51mm NATO (M24, M24A2) i .338 "Lapua Magnum (M24A3)". Puni se okvirom kapaciteta pet metaka. Početna brzina zrna M118LR kalibra 7,62h51mm na ustima cevi je 790 m/sek. U zavisnosti od kalibra efektivni domet puške se kreće u rasponu od 800 (M24, M24A2) do 1.500 metara  (M24A3.338 Lapua Magnum).

Radi stabilizacije puške i preciznijeg gađanja iz ležećeg ili stojećeg stava, puška na prednjem delu ima rasklopive nožice za oslanjanje. Takođe, na zadnjem delu kundaka nalazi se podesivi dodatak koji ima funkciju da pušku prilagodi svakom strelcu, bez obzira na njegove gabarite.

Procene su da ukupna masa puške u borbenoj konfiguraciji sa optičkim nišanom, remnicima, dodatim prigušivačem pucnja i punim okvirom dostiže 7,5 kg.

Snajperska puška Barrett M82A1 (SAD)

Kosovske bezbednosne snage ali i policijske specijalne jedinice (NJSO) naoružane su i američkim antimaterijalnim puškama "Baret M82A1",  koja koristi municiju koja je predviđena za upotrebi kod teškog mitraljeza "Brauning M2" kalibra 12,7×99mm NATO (.50 BMG).

Osnovna namena puške je uništavanje neprijateljskih materijalno-tehničkih sredstava (lakooklopljena borbena tehnika, naoružanje, municija, mine, transportna sredstva) pa zato u svom nazivu ima pridev „antimetarijalna“.

U praksi ova puška se često koristi i za eliminaciju neprijateljske žive sile. U naoružanju se nalazi od 1989. godine kada su prve primerke modela "Baret M82A1" nabavile specijalne jedinice Korpusa američkih marinaca i švedska armija. Od tada pa do danas, puška je zahvaljujući svom odličnom izvoznom uspehu korišćena u velikom broj oružanih sukoba širom sveta, gde je potvrdila pouzdanost i kvalitet.

Radi se o gabaritnom oružju koje u zavisnosti od modifikacije može da bude dugačko i 1.400mm (varijanta M82A1 sa puščanom cevi dužine 740mm). Procene su da ukupna masa puške u borbenoj konfiguraciji sa optičkim nišanom, različitim ergonomskim dodacima i punim okvirom kapaciteta 10 metaka kalibra .50 BMG, može da dostigne 17 kg.

Puška funkcioniše na principu kratkog trzaja cevi sa zatvaračem, koja ima funkciju bravljenja. Pošto  oružje koristi jak metak, u njegovom zadnjem delu se nalazi amortizer trzaja. U ublažavanju trzaja učestvuje i masivna dvokomorna gasna kočnica, koja se nalazi na vrhu ožebljene čelične cevi, kao i robusnost pokretnih delova puške.

Za stabilizaciju oružja prilikom gađanja na pušku je montirano rasklopivo postolje podesivo po visini. Ono se sastoji sa dve nožice sa kvadratnim površinama za oslanjanje na tlo, koje je slično rešenju primenjenom kod mitraljeza M-60. Preklapajuća ručica za nošenje postavljena je sa leve strane sanduka, međutim ona je upotrebljiva na kraćim distancama prilikom prenošenja ovog oružja.

Sa gornje strane puške se nalaze preklapajući mehanički nišani, a montiran je čelični nosač (Pikatini šina) koji služi kao platforma za montažu optičkih nišana. Optički nišan je odvojiv od oružja i obično je to u ovom slučaju "Leupold Mark 4" ili "US Optics ST10", kod kojih je končanica podešena za gađanje ciljeva na daljinama do 2.000 metara. Procenjen efektivni domet oružja je do 1.800 metara.

Puška se proizvodi u dve osnovne verzije – klasičnoj (M82A1, M82A1A, M82A1M i M82A3) kao i bulpap varijanti (M82A2).

Brugger & Thomet APR 308 (Švajcarska)

Pored američkog naoružanja u opremanju kosovskih vojno-policijskih snaga učestvuju i švajcarski proizvođači snajperskog naoružanja. Specijalne jedinice kosovske policije (NJSO) u svom naoružanju imaju modularne snajperske puške kompanije "Briger&Tomet".

Radi se o puškama koje nose oznaku APR(akronim od Advanced Precision Rifle) i u inicijalnoj verziji se proizvode u kalibru 7,62×51mm NATO, dok kod modifikacije APR338 je predviđena upotreba municije u kalibru .338 Lapua Magnum. U osnovi radi se o oružju koje je nastalo na bazi francuske snajperske puške "PGM Mini-Hecate .338". Prve isporuke su počele 2005. godine kada je pokrenuta i serijska proizvodnja. Nalazi se u opremi naoružanju nekoliko armija sa prostora Istočne Evrope i Azije.

BT APR308 je odnosu na M24 bolja po svojoj ergonomičnosti, kvalitetnijoj završnoj obradi, upotrebi polimera, kao i manjem trzaju i zvuku prilikom opaljenja. 

Koncepcija puške se zasniva na obrtno-čepnom zatvaraču i hladno kovanoj ožlebljenoj puščanoj cevi od nerđajućeg čelika, čija dužina se kreće u rasponu 400-690mm (različite varijante). U zavisnosti od dužine puščane cevi, zavisi i dužina oružja, koja sa izvučenim kundakom varira od 1.028–1.236mm. Prema specifikacijama proizvođača, resurs puščane cevi je oko 7.000 metaka.

Uz pušku ide optički nišan "Schmidt & Bender PMII 3-12×50 LP" koji je montiran na integrisanu čeličnu šinu "MIL-STD-1913", a tu se nalaze i standardni prednji i zadnji mehanički nišani.

Puška se proizvodi u dva kalibra: 7,62×51mm NATO (APR308, APR308P i APR308S) i .338 Lapua Magnum (APR338). Puni se okvirom kapaciteta 10 metaka. Početna brzina zrna (Norma Diamond Line) kalibra 7,62h51mm na ustima cevi je 780 m/sek. Efektivni domet za standardnu verziju puške  APR308 je 1.000 metara dok za verziju APR338 dostiže 1.300 metara. Radi stabilizacije puške i preciznijeg gađanja iz ležećeg ili stojećeg stava, puška na prednjem delu ima rasklopivo postolje sa nožicama za oslanjanje. Jedan od kvaliteta ovog oružja je i mogućnost montiranja veoma kvalitenog prigušivavača BT GRS SD-12809  koji značajno smanjuje zvuk prilikom opaljenja.

Procene su da ukupna masa puške u borbenoj konfiguraciji sa optičkim nišanom, remnicima, dodatim prigušivačem pucnja i punim okvirom kapaciteta 10 metaka se kreće u rasponu 8,5-9 kg.

SIG716G2 DMR (Švajcarska/Nemačka)

Radi se o modelu koji će po svemu sudeći biti osnovna snajperska puška za opremanje pešadijskih jedinica tzv. kosovske vojske. Predstavlja unapređenu liniju jurišnih pušaka švajcarske firme "Švajcariše industrije gezelšaft" (SIG), danas "SIG Arms" (američko odelenje), baziranu na automatskim puškama AR-15/M-16. Njena osnovna namena je da se na nivou pešadijskog odeljenja metkom velikog potencijala (7.62H51 NATO) obezbedi precizna vatrena podrška protiv jednog ili više tačkastih ciljeva.

Model SIG716G2 DMR nastao je iz verzije jurišne puške SIG716, koja je nizom modifikacija, prepravljena u modernu odeljensku poluautomatsku snajpersku pušku, koja je za nijansu iza čistokrvnih snajperskih pušaka namenjenih za najzahtevnije zadatke.

Za razliku od verzije AR-15/M-16 čiji je kvalitet u stručnim krugovima osporovan zbog nepouzdanog mehanizma za pozajmicu barutnih gasova, SIG716G2 DMR ceo proces izvodi preko sopstvenog pokretnog klipa, što značajno podiže nivo funkcionalnosti puške u svim uslovima eksploatacije.

Radi se o oružju koje poseduje jednostavan dizajn, uključujući i praktičan raspored komandi preuzet sa standardnih jurišnih/automatskih pušaka. Upotrebom lakih materijala prilikom njenog sklapanja, podesivog kundaka, kao i ostalim dodacima koji idu uz pušku, dobija se oružje koje se s obzirom na njegovu namenu (formacijska snajperska puška) može smatrati lakim i veoma udobnim za svakodnevnu upotrebu.

Dužina cevi je svega 457mm što ovom oružju daje na kompaktnosti. Sa rasklopljenim kundakom ukupna dužina ne prelazi 940mm tako da korisnik, zbog dobro odrađenog dizajna i lepo izbalansirane težine oružja, nema osećaj da nosi snajpersku pušku. Zbog velikog procenta upotrebe lakih materijala prilikom njenog kompletiranja težina prazne puške je oko četiri kilograma, a u borbenoj konfiguraciji sa optičkim nišanom, dodatim prigušivačem pucnja i punim okvirom kapaciteta 20 metaka, nije veća od osam kilograma.

Duž cele gornje strane sanduka zatvarača zavarena je čelična šina MIL-STD-1913. Na nju se može montirati veoma kvalitetni odvojivi optički nišan "Sig Sauer TANGO 6 5-30x56" sa uvećanjem 5-30h. Puška koristi "Magpul" okvire kapaciteta 20 metaka, ali i sve ostale koji su napravljeni po SR-25 NATO standardu. Pored kalibra 7.62h51 NATO varijanta SIG716G2 DMR može da upotrebljava i municiju povećane preciznosti u kalibru 6,5mm Creedmoor. Radi stabilizacije puške i preciznijeg gađanja iz ležećeg ili stojećeg stava, puška na prednjem delu ima rasklopive nožice za oslanjanje.

Izlazna brzina metka iz ustima cevi je oko 830 m/sek, dok je maksimalni efektivni domet oružja do 1.000 metara.

 

image