Srbija i Balkan

Lajčak: Prihvatanje evropskog plana o tzv. Kosovu smanjiće mešanje Rusije na Balkanu

Specijalni predstavnik EU ocenio je da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana i najavio nove anekse evropskog plana o kojima će se razgovarati u Ohridu
Lajčak: Prihvatanje evropskog plana o tzv. Kosovu smanjiće mešanje Rusije na Balkanu© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi prihvatanje evropskog predloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine smanjilo prostor Rusiji za mešanje u događaje u regionu i stvaranje haosa, prenosi Fonet.

"Posle napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada", rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije "Evropa i Rusija na Balkanskom frontu", čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.

Lajčak je ocenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za ceo region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana i slobodu kretanja, kao i da bi prihvatanje sporazuma predstavljalo pozitivnu poruku celom regionu.

Navodeći da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.

"Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma. Posle mojih razgovora u Prištini i Beogradu, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu", rekao je Lajčak.

image
VV inauguration
banner