Srbija i Balkan

Posledice normalizacije: SAD podržavaju stvaranje vojske "Kosova"

Vašington ne samo što podržava, već i ohrabruje Prištinu da krši sve sporazume koje je potpisala ranije sa Beogradom
Posledice normalizacije: SAD podržavaju stvaranje vojske "Kosova"www.globallookpress.com © Sina Schuldt

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da SAD u potpunosti podržavaju sveobuhvatnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u "multietničke, profesionalne snage sposobne da razmenjuje informacije sa NATO".

Hovenijer je to objavio nakon sastanka sa političkim savetnikom u evropskoj komandi SAD ambasadorkom Kejt Meri Berns i direktorom za strategiju, planove i politiku Evropske komande general-majorom Danijelom Lasikom, tokom njihove posete Kosovu i Metohiji.

"Ponosni na našu kontinuiranu i odličnu saradnju", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Podsetimo, potpuno suprotno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Priština je 2018. godine donela odluku da usvoji zakone o formiranju vojske, odnosno transformaciji postojećih Kosovskih bezbednosnih snaga.

Na zahtev Srbije održana je vanredna sednica SB UN, na kojoj su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Vučić je istakao da ne postoji dokument na osnovu kojeg Kosovo ima suvereno pravo da formira vojsku i da je formiranje vojske zaobišlo i takozvani kosovski ustav.

Tači se nije obazirao na izjavu Vučića već je rekao da je ta odluka čak i zakasnela, jer se, kako je rekao, "čekala dobra volja onih koji nikada nisu pokazali dobru volju prema Kosovu".

Na odluku prištine reagovalo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći da je odluka o formiranju kosovskih "oružanih snaga" u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Računamo da će međunarodne Snage za Kosovo (KFOR) ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njenu neutralizaciju i razoružanje. Pokrovitelji Prištine, EU i SAD, treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti", poručilo je tada rusko ministarstvo.

Današnja izjava američkog ambasadora Hovenijera samo je nastavak gaženja Rezolucije 1244, dok pred očima međunarodne javnosti koja joj daje vetar u leđa Priština formira svoje oružane snage kršeći postignute dogovore.

Sa druge strane, sa adresa iz Brisela i Vašingtona stižu poruke da se aneks dogovoren u Ohridu kao i sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine o kojem se pregovaralo u Briselu 27. februara moraju sprovesti, bez obzira što na te dokumente nisu stavljeni potpisi.

image