Srbija i Balkan

Hil: Postojala zabrinutost da u Ohridu neće biti realizovane sve mogućnosti

Ništa nije dogovoreno sve dok ne bude primenjeno, rekao je američki ambasador
Hil: Postojala zabrinutost da u Ohridu neće biti realizovane sve mogućnosti© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je, prilikom posete Preševu, da Vašington u potpunosti podržava napore EU za normalizaciju odnosa "Kosova" i Srbije i naglasio da je za njega jedan od najvažnijih elemenata dogovora iz Ohrida obaveza Prištine da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Hil je, u izjavi novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Preševa Šćiprimom Arifijem, rekao da je pre dve nedelje još postojala zabrinutost da u Ohridu neće biti realizovane sve mogućnosti.

"Smatram da su se kao rezultat sastanaka u Ohridu pojavile pozitivne šanse, koje mogu pomoći procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Nije bilo lako za obe vlade, kako za Aljbina Kurtija, tako i za predsednika Aleksandra Vučića. To su bile veoma teške odluke. Mislim da je napravljen značajan napredak", naglasio je on, prenosi "Kosovo onlajn".

Hil je istakao da je za njega jedan od najvažnijih elemenata dogovora iz Ohrida činjenica da Priština, u ispunjavanju svojih obaveza, mora da uspostavi ZSO, dodajući da ima i drugih stvari koje je "Kosovo" prihvatilo da uradi.

"Sve to će voditi ka boljim odnosima sa EU. Priština može to smatrati dogovorom sa Briselom. Isto tako i srpska strana. Ono što je dogovorio Vučić u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom vezano je za odnose Beograda sa Briselom", rekao je on.

Hil je kazao da treba odati posebno priznanje Miroslavu Lajčaku i posebno visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, koji je proveo 12 sati na sastancima u Ohridu i pored brojnih obaveza u vezi sa Ukrajinom.

On je istakao i da ništa nije dogovoreno sve dok se ne implementira.

Naglasio je da SAD, iako nisu strana u dijalogu, sebe smatraju delom tog procesa i nastaviće da se u njemu angažuju.

Pozvao je građane da se ne žale zbog onoga što nije dogovoreno, već da sagledaju ono što može biti implementirano.

Naglasio je i da treba podržati ljude koji su doneli ove teške odluke.

Hil u poseti Bujanovcu i Preševu

U nastavku posete opštinama juga Srbije, Hil je danas razgovarao sa čelnicima lokalne samouprave u Preševu, a prethodno je ukazao na značaj primene manjinskih prava za sve etničke zajednice koje žive u Bujanovcu i Preševu.

Predsednik privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa oglasio se u izjavi za portal "Bujanovačke" ocenom da njega "ne brine izjava ambasadora Hila da nema podrške formiranju Zajednice albanskih opština na jugu Srbije".

"Razumem ovakav stav, jer cilj politike SAD je da odvoje Srbiju što dalje od uticaja Rusije", rekao je Mustafa.

Istakao je da će stav Albanaca ostati jasan u pogledu "poštovanja manjinskih prava u korišćenju nacionalnih simbola, jezika i pisma, kao i primene mera u obrazovanju i zastupljenosti Albanaca u javnim institucijama države Srbije".

Poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi i danas nije davao zvanične izjave za medije o poseti ambasadora Hila, već je samo na svojoj Fejsbuk stranici napisao da mu je drago zbog posete američkog diplomate.

Hil je izjavio da će o "primeni manjinske politike i položaju etničkih Albanaca i njihovim problemima u integraciji u državne institucije Srbije razgovarati i prilikom narednog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

Očekuje se da će Hil pokrenuti i pitanje reforme Koordinacionog tela za tri opštine na jugu Srbije, kako bi se uključivanjem Albanaca ovo telo kao zvanični organ Vlade Srbije dobilo efikasniju ulogu u rešavanju aktuelnih problema, prenosi "Kosovo onlajn".

Hil koji se nalazi u trodnevnoj poseti jugu Srbije imao je, u prisustvu svoje supruge, razgovore sa Srbima, Albancima i Romima, đacima i studentima u Američkom kutku u Bujanovcu, gde je insistirao na zastupljenosti po principu reciprociteta svih etničkih zajednica u okviru programa koji se odvijaju u Američkom kutku u ovoj opštini.

image
VV inauguration
banner