Srbija i Balkan

Bisljimi: Samouprava za srpsku zajednicu, a ne Zajednica

Sva dokumenta tzv. Kosova Srbija će priznati, a EU je odgovorna da njenih pet članica priznaju nezavisnost lažne kosovske države u najkraćem mogućem roku, tvrdi šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Srbijom
Bisljimi: Samouprava za srpsku zajednicu, a ne Zajednica© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je danas u skupštinskom odboru za spoljne poslove da je u Ohridu i Briselu dogovorena samouprava za srpsku zajednicu a ne formiranje Zajednice, kako je, po njegovim rečima, neki zovu, kao i da je "postignut sporazum dve države".

Takođe rekao je da će sva dokumenta tzv. Kosova Srbija priznati, a da je Evropska unija sada odgovorna da pet zemalja EU, kao i druge koje to nisu učinile, priznaju nezavisnost tzv. Kosova u najkraćem mogućem roku.

Bisljimi je rekao članovima odbora da samouprava za srpsku zajednicu nema veze sa "Udruženjem, tj. Zajednicom".

Po njegovim rečima, postoji pet kriterijuma za omogućavanje samouprave za srpsku zajednicu koje mora ispoštovati nacrt statuta koji će, na osnovu dogovora u Briselu, izraditi Upravljački odbor.

"Prvi kriterijum je da li ovaj nacrt predviđa novi nivo upravljanja i naravno ako predviđa novi nivo upravljanja, smatra se neprihvatljivim za dalje razgovore. Drugo, potrebno je proveriti da li nacrt predlaže kolektivna prava, od čega takođe zavisi prihvatljivost nacrta. Treće, u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine i četvrto, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. Peti kriterijum je koliko je nacrt u skladu sa pismom koje je Federika Mogerini uputila Vladi Kosova, u kome je precizirano koja ovlašćenja može da ima to udruženje", rekao je Bisljimi.

On kaže da je za njega to dovoljno da se uveri da "ova vrsta samoupravljanja nema ništa od onoga što smo mi nazvali ’Zajednica’".

Glavni prištinski pregovarač je istakao i da je uspeh koji je postigao prištinski pregovarački tim to što će Srbija priznati takozvane RKS tablice, nasuprot sporazumima ranijih vlada koje su priznale srpske tablice, a ne i obrnuto.

"Kosovo i Srbija su sada saglasni da primenjuju princip koji međusobno poštuje nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet. Dakle ne radi se više o dogovoru jedne države sa nekim njenim delom, već je postignut sporazum između dve države", smatra Bisljimi i navodi da je sporazumom predviđen redosled ispunjavanja dogovorenog, ne precizirajući koji je to redosled.

Lajčak predložio redosled koraka za primenu aneksa iz Ohrida

Bisljimi je i potvrdio da je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izrazio spremnost da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. aprila u Briselu.

Bisljimi je naveo da je predsednik Srbije rekao da ne može da putuje u Brisel tog datuma i da se trenutno traži drugi alternativni datum za sastanak, objavio je "Reporteri".

Bisljimi je u utorak učestvovao na sastanku u Briselu održanom na nivou glavnih pregovarača, na kojem se razgovaralo o implementaciji dogovorenog u Ohridu.

On je preneo da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na sastanku u Briselu predložio redosled koraka u implementaciji – prvo jedna strana nešto uradi, pa onda druga.

Bisljimi je, u intervjuu za "Kaldžo", rekao da su na dnevnom redu sastanka u utorak bile dve tačke.

"Prva je bila razgovor o primeni aneksa dogovorenog u Ohridu, a druga razgovori o aktuelnim pitanjima. U prvom delu, najvažniji deo diskusije se odnosio na korake koje moramo da preduzmemo u narednim danima i koji proizlaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa. Na primer, razgovarali smo o redosledu koraka", prenosi "Kosovo onlajn".

Bisljimi je kazao da je predložen princip po kome ne može da se pristupi implementaciji svih tačaka odjednom, jer bi to moglo da stvori neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše, a nije u obavezi da nešto ponudi.

"Lajčakova ideja je da postoji redosled koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana", objašnjava Bisljimi.

On je dodao da će do petka dve strane poslati komentare na ovaj predlog o redosledu.

"Ovde ne možemo da kažemo da 'Kosovo' nešto radi ili Srbija nešto radi, već obe strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo komentare u vezi sa redosledom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti", ukazao je Bisljimi.

Kada je reč o dogovoru u vezi sa nestalim osobama, Bisljimi je kazao da su u avgustu bili blizu dogovora i da je Aljbin Kurti potpisao sporazum, ali to nije učinio Aleksandar Vučić.

"Zatim je usledio dokument koji je izmenio Lajčak u septembru i juče smo o ovom dokumentu razgovarali i predlagali nešto što će nas dovesti do toga što Srbija prihvata i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan", dodao je Bisljimi.

image