Srbija i Balkan

Nove provokacije u BiH: Bećirović poručio da su Srbi zlotvori koji se ne razlikuju od fašista

Srbi su bili okosnica antifašističke borbe i podneli najveću žrtvu od 1941. do 1945. godine, ali i bili stradalnici u poslednjem ratu u BiH, odgovorili su mu neki od političkih aktera
Nove provokacije u BiH: Bećirović poručio da su Srbi zlotvori koji se ne razlikuju od fašistaGetty © Chris Ware / Stringer

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, da je 6. aprila 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma, a da je 5. i 6. aprila 1992. godine počela "opsada grada", kao i da se "zlotvori od 1992. do 1996. ne razlikuju suštinski od zlotvora iz Drugog svetskog rata", oglasili su se brojni političari.

Oni smatraju da su takve kvalifikacije sramne, pogotovo na Dan grada Sarajeva, te da iznova bude poruke mržnje prema Srbima i tako pokazuje netoleranciju i potvrđuju da u BiH ne postoji suživot.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić smatra da je jedini zlikovac na političkoj sceni Bećirović, a da su sarajevski Srbi mučeni i ubijani u tom gradu, te proterani sa vekovnih ognjišta.

"Zlikovci su u njegovom ostrašćenom i mozgu punom mržnje", izjavila je Vulićeva.

Ona je navela da bi Bećirović, kada bi znao da se ponaša na toj funkciji, uvažavao sve narode i pozivao na mir, suživot, poštovanje i toleranciju.

Poručila je Bećiroviću da je za njega parlament maksimum u političkoj karijeri, jer za sve drugo, kako kaže, nije dorastao.

Bećirović je pokazao pravo lice iskompleksirane neznalice, čoveka sukoba i loših namera, izjavom kojom izjednačava pripadnike srpskog naroda sa fašistima, nacistima i ustašama, rekla je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Istakla je da je Bećirović izjednačio Srbe, aktere građanskog rata u BiH tokom devedesetih godina prošlog veka, sa ideologijama i vojskama koje su tokom Drugog svetskog rata počinile najstrašnije zločine koje je ljudski rod video.

Bursaćeva je istakla da ovom izjavom Bećirović pokazuje da je učesnik jednog šireg fronta koji ima za cilj relativizaciju događaja iz Drugog svetskog rata radi brisanja jasnih granica između onih koji su to zlo započeli i vodili i onih koji su bili žrtve i oslobodioci, kako bi se, nažalost, takve iskrivljene kvazi-činjenice upotrebljavale u dnevno-političke svrhe, ali i da ne prihvata istinu iz naše neposredne prošlosti.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da Bećirović ponovo šalje poruke mržnje prema Srbima, čime pokazuje netoleranciju i potvrđuje da u BiH ne postoji suživot.

Kojić je naglasio da takve tvrdnje ne odražavaju realno stanje, budući da su Srbi bili okosnica antifašističke borbe i podneli najveću žrtvu od 1941. do 1945. godine, ali i bili stradalnici u posljednjem ratu u BiH.

"Slanje takvih veoma ružnih poruka ne može se smatrati nikako drugačije nego činom provokacije i mržnje prema Republici Srpskoj i kompletnom srpskom narodu", naglasio je Kojić.

On je naveo da ponašanje Bećirovića, ali i kompletne bošnjačke političke strukture pokazuje da oni na sve načine pokušavaju da oteraju Srbe iz BiH.

Bećirović koristi svaki sporni datum da vređa srpski narod i prekraja istoriju, kao i svi njegovi prethodnici na toj funkciji, što nije put ka pomirenju, izjavila je Srni Mira Pekić, poslanik Kluba poslanika SDS-PDP-Za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Na mestu člana Predsedništva BiH, kad je u pitanju odnos Bošnjaka prema Srbima, nema razlike između Bećirovića i Izetbegovića", rekla je Pekićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić pozvao je Bećirovića da sa pozicije na kojoj se nalazi uradi nešto korisno za svoj narod, a ne da i dalje sanja fundamentalistički san svojih prethodnika iz devedesetih godina prošlog veka, koji je svima u BiH napravio pakao od života.

"Taj pakao na svojoj koži su najbolje osetili Srbi Sarajeva kojih u tom gradu, iako su ga generacijama stvarali, danas ima samo u tragovima", rekao je Srni Ćosić.

image