Srbija i Balkan

Bura u Crnoj Gori zbog glasanja u Savetu Evrope: Ko je odlučio da Podgorica glasa za prijem "Kosova"?

Na informaciju da je Crna Gora glasala za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope stižu brojne reakcije iz same Podgorice
Bura u Crnoj Gori zbog glasanja u Savetu Evrope: Ko je odlučio da Podgorica glasa za prijem "Kosova"?© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković izjavio je da se o pitanju da li takozvano Kosovo treba da bude primljeno u Savet Evrope nije odlučivalo na sednici Vlade Crne Gore.

On je rekao da ministri iz SNP-a sigurno ne bi glasali da Crna Gora podrži prijem Kosova da je to bilo kada bila tema na Vladi.

Joković je dodao da je oko kosovskog pitanja najznačajniji dijalog između Beograda i Prištine. I najracionalnije je da Podgorica pozdravi kompromis koji bude rezultat tog dijaloga, zaključio je Joković.

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je juče da je Crna Gora na Komitetu ministara glasala da Kosovo uđe u Savet Evrope.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiće izveštaj o razlozima i metodu donošenja odluke crnogorske vlade da podrži prijem Kosova u Savet Evrope, kazao je predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

Kako je istakao, odluka crnogorske vlade da podrži prijem Kosova u Savet Evrope, i to u formi tajanstvene odluke od koje se zatim komponente vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbilnosti i neodgovornosti crnogorske države.

"Slično 42. vladi i 43. vlada - sastavljena od URE, SNP, Bošnjačke stranke i albanskih partija nije nalazila za shodno da konsultuje ili makar obavesti Odbor za međunarodne odnose i iseljenike o ovoj, za građane Crne Gore osetljivoj materiji i odluci", poručio je Lekić.

Napomenuo je da će Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiti izveštaj o razlozima i metodu donošenja pomenute odluke, koja je, kako je kazao, očigledno usvojena nekim paradržavnim i paradiplomatskim načinom, a u svakom slučaju je nedemokratski i netransparentan.

Podsetimo, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je u nedavnoj poseti Prištini da će Crna Gora podržati članstvo tzv. Kosova u svim međunarodnim organizacijama, ali nije rekao da li je to odluka vlade ili nekog drugog organa te zemlje.

image