Srbija i Balkan

Treći dan žalosti u Srbiji: Zastave na pola koplja, sveće i cveće na mestima zločina

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana
Treći dan žalosti u Srbiji: Zastave na pola koplja, sveće i cveće na mestima zločina© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Danas je treći dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja.

Građani širom Srbije i regiona odaju poštu stradalima u dve masovne pucnjave.

Danas će biti sahranjeno troje stradalih u Duboni. Na beogradskim grobljima juče su sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja škole na Vračaru. Petorica mladića sahranjena su u Malom Orašju.

Građani i peti dan od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je trinaestogodišnji K.K. ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a šest učenika i nastavnicu ranio donose cveće i sveće.

U ponedeljak će prvaci i četvrtaci biti u školskom boravku, a od srede će se u školu vratiti i ostali đaci. U učionici gde je zločin počinjen nastava se neće održavati do kraja godine.

Knjige žalosti u svim ambasadama Srbije širom sveta

Zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku, kao i na konzulatima u Čikagu.

U njih su se upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasadori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici Kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore.

Među onima koji su se u petak upisali u knjigu žalosti bio je i kongresmen Erik Svolvel. Upisali su se i Ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar napisao je u knjizi žalosti: "Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar", napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Svetog Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi "Vladislav Ribnikar", dok su u brojnim srpskim svetinjama, kojih je u SAD 136, planirani i za danas.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu, dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da danas posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.
Vladika istočno-američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

Dan žalosti i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je Dan žalosti zbog dve tragedije u Srbiji u kojima je ubijeno 17 osoba.

"U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obeležavanju dana žalosti", dodaje se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Državna zastava istaknuta na Ambasadi Crne Gore u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu je, u znak solidarnosti sa narodom Srbije, spuštena na pola koplja.

I u Generalnom konzulatu Crne Gore u Sremskim Karlovcima crnogorska zastava se nalazi na pola koplja.

Otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu Predrag Mitrović i konzulka Nevenka Ćirović upisali su se u knjigu žalosti u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

image