Srbija i Balkan

Konjufca: Pismo Federike Mogerini je garancija da ZSO nije autonomija

"Kosovo" će koristiti to pismo u dijalogu sa Srbijom kao garanciju Evropske unije da "Zajednica neće biti štetna", istakao je tamošnji zvaničnik
Konjufca: Pismo Federike Mogerini je garancija da ZSO nije autonomija© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da pismo bivše visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Federike Mogerini predstavlja garanciju za "Kosovo" da ako se formira Zajednica srpskih opština, neće biti srpske autonomije, preneo je RTV "Dukađini".

Konjufca je rekao da će "Kosovo" koristiti ovo pismo u dijalogu sa Srbijom i da je to garancija Evropske unije "da Zajednica neće biti štetna".

"Pismo Mogerinijeve nećemo smatrati papirom koji je bačen na gomilu već ozbiljnom garancijom EU, kojom su nam, kako bi nam olakšali učešće u dijalogu, rekli da se ne plašimo da će Zajednica biti srpska autonomija. Pismo se nalazi u arhivi vlade Kosova", istakao je Konjufca.

Federika Mogerini uputila je 2015. pismo tadašnjem premijeru tzv. Kosova Isi Mustafi gde je navela da za EU, u skladu sa prvim Sporazumom i zakonima "Kosova", daje garancije za ZSO po meri Prištine, koju oni ni tada nisu formirali uprkos prihvatanju Briselskog sporazuma.

image
VV inauguration
banner