Srbija i Balkan

Lajčak: Očekujem punu primenu Briselskog sporazuma i dogovora iz Ohrida

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine podsetio da je, tokom poslednje posete KiM, otišao na sever i da ga je "zabrinulo ono što je čuo"
Lajčak: Očekujem punu primenu Briselskog sporazuma i dogovora iz Ohrida© Танјуг/Дописништво КиМ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, uoči nastavka razgovora u Briselu, još jednom je poručio da je važno fokusirati se na normalizaciju i implementaciju sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

On je istakao da je neophodno da se izbegavaju bilo kakvi nekoordinisani potezi koji bi mogli da "proces izbace iz koloseka".

"Divno je vratiti se u Brisel nakon posete 'Kosovu' i Srbiji, gde sam otputovao da pripremim teren za sledeću rundu sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Moja prva stanica bila je Priština, gde sam se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem. Tokom sastanka razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, te sam naglasio potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i sprovođenje Briselskog sporazuma i ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi potencijalno mogli da izbace proces iz koloseka", objavio je Lajčak na zvaničnom nalogu na Fejsbuku.

Naglasio je da je tokom posete KiM otišao i na sever, kako bih se sastao sa različitim sagovornicima iz civilnog društva i političkih partija i razgovarao o poslednjim dešavanjima.

"Nažalost, ono što sam čuo me je zabrinulo. Otuda sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se potpuno usredsredimo na normalizaciju", poručio je izaslanik EU.

On je naveo i da je nakon toga otišao u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

"Tokom našeg sastanka razgovarali smo o putu napred u sprovođenju Sporazuma od 27. februara i njegovom aneksu od 18. marta, a u okviru pripreme za sutrašnji sastanak u Briselu. Očekujem da će oba glavna pregovarača biti spremna da dogovore sledeće konkretne korake ka sprovođenju sporazuma", istakao je Lajčak.

image