Srbija i Balkan

Vri u Crnoj Gori uoči izbora: Očekuje se da do ponoći izborne liste preda još 13 partija i koalicija

Sinoć su, nezvanično se saznaje, trajali i pregovori čelnika DNP, NSD i Radničke partije koje bi na izbore trebalo da idu sa zajedničkom listom, čiji će nosilac, kako se očekuje, biti lider DNP Milan Knežević
Vri u Crnoj Gori uoči izbora: Očekuje se da do ponoći izborne liste preda još 13 partija i koalicija© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Samo 12 sati do isteka roka za predaju lista za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji su zakazani za 11. jun, ključa na političkoj sceni Crne Gore. Vesti o koalicijama, "raskolima", svađama, dogovorima i pregovorima, imenima na stranačkim listama, napuštanjima stranaka, iz sata u sat smenjuju jedna drugu. Očekuje se da će u kancelarijama Državne izborne komisije (DIK) u centru Podgorice danas popodne i večeras do ponoći biti strahovita gužva, jer bi liste trebalo da preda još 13 stranaka, koalicija, pokreta...

Državnoj izbornoj komisiji do rano jutros liste su predala tri pokreta: "Pravda za sve" bivšeg crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, "Pokret za promjene" (PzP) Nebojše Medojevića, koji posle razdruživanja Demokratskog fronta na izbore izlazi samostalno, a treći je listu predao "Preokret", koji predvodi bivši poslanik "Pozitivne" Srđan Perić. 

DIK je sinoć, međutim, odlučio da dve od ove tri liste, liste PzP i Pokreta "Preokret" vrati na doradu jer listi PzP Nebojše Medojevića nedostaje 1.107 potpisa podrške, nedostaju i neke potvrde o prebivalištu i biračkom pravu kandidata za poslanike. "Preokretu" fali 276 potpisa građana koji podržavaju ovu listu. I jedan i drugi pokret imaju 48 sati da isprave nedostatke.

Četvrti na listi pokreta je "Evropa sad" koji prema nekim anketama slovi za glavnog favorita na ovim izborima, a sinoć je imao burnu sednicu Glavnog odbora, kao i Predsedništva stranke na kojoj je, po nezvaničnim saznanjima, utvrđena poslanička lista koju će DIK-u predati u toku dana. Sve informacija sa  sednice za sada su nezvanične, a nosilac liste i lider pokreta je Milojko Spajić.

Podgorički mediji prenosi da su sem Spajića na listi Filip Ivanović, Maida Gorčević, Andrej Milović, Anđela Jakšić Stojanović, Vasilije Čarapić, dr Srđan Pavićević, dr Vladimir Dobričanin, Seid Hodžić, Jelena Nedović, Tihomir Dragaš, Filip Radulović, Mirko Đukić, Naida Nisić, Vojislav Šimun, Uglješa Urošević, Dražen Petrić...

Polemike, svađe, čistke

Takođe nezvanične informacije govore da na nezvaničnoj listi pretežu kandidati bliski Spajiću, kao i da je zamenik predsednika PES, novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović sinoć napustio sednicu GO i to "zbog sastanka sa specijalnim izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan". Kasnije, sednicu Predsedništva stranke napustio je i Milojko Spajić, navodno, preneli su neki crnogorski mediji, "jer je došlo do svađe sa Milatovićem oko izborne liste".

Spajić je posle sednice GO rekao da su došli do "najboljeg rešenja", da su svi saglasni sa listom, i da je na njoj 81 ime.

"Bila je diskusija, ali, normalno je da raspravljamo u jednoj demokratskoj atmosferi, možda na to do sada nismo navikli", rekao je Spajić i potvrdio da je zbog "ranije preuzetih obaveza napustio sedinicu", ali, "nakon četiri sata zasedanja".

Portali u Podgorici jutros su preneli da je sinoć na sednici bilo "oštre polemike" i "na momente, otvorene svađe".

Prenoseći da su na listi PES-a sem Spajića i Filip Ivanović, Maida Gorčević, Andrej Milović, Anđela Jakšić Stojanović, Boris Pejović, Vasilije Čarapić, Srđan Pavićević (CIVIS), Vladimir Dobričanin (UCG), Seid Hadžaić (HSPP), podgorički portal "Borba", zaključuje da na listi "nema onih koji su bliski Jakovu Milatoviću, koje je sve Spajić počistio da mu ne prave probleme u stranci".

"Sad ostaje da se vidi koji je potez Milatovića. Jedno je sigurno, 'Evropa sad' je posle izbora pred raskolom", prenosi jutros portal borba.me (borba.me). Na listi PES, inače, nalaze se i kandidati Stranke pravde i pomirenja i Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

"Poželio sam uspešan rad GO i siguran sam da će doneti najbolju odluku i za PES i za budućnost Crne Gore", rekao je Milatović novinarima pošto je izašao sa sastanka.

Demokratska partija socijalista doskorašnjeg lidera Mila Đukanovića, koja je na izborima 30. avgusta 2020, kao i na lokalnim izborima oktobra prošle i predsedničkim aprila ove godine pretrpela teške poraze, izbornu listu, čiji je nosilac novi lider stranke Danijel Živković, predaće, kako je najavljeno, danas popodne. Iz stranke su saopštili da će uz listu predati i spisak 26.500 građana koji ih podržavaju, mada je, po zakonu, dovoljna i podrška 4.300 građana. U koaliciji sa DPS-om su SD i Liberalna partija, a mediji u Podgorici primećuju da na listi neće biti nekih proverenih kadrova DPS-a, pominju se portparol stranke Miloš Nikolić, generalni sekretar Aleksandar Bogdanović.

Anti-mafija blok političkog centra

Izbornu listu večeras će, koji sat pre isteka roka predati i Bošnjačka stranka.

Sinoć su, nezvanično se saznaje, trajali i pregovori čelnika Demokratske narodne partije, Nove srpske demokratije i Radničke partije koje bi na izbore trebalo da idu u koaliciji, sa zajedničkom listom čiji će nosilac, kako se očekuje, biti lider DNP Milan Knežević. Kako su prošli pregovori, za sada nema informacija, mada nema ni vesti da je neko od lidera ovih stranaka sinoć napustio sastanak.

Ranije je objavljeno da će Demokrate i Građanski pokret URA zajedno na izbore i da će nosilac liste biti lider Demokrata Aleksa Bečić. Glavni odbor Građanskog pokreta URA preksinoć je doneo odluku o formiranju "anti-mafija bloka političkog centra", čiju okosnicu će, kako je saopšteno, činiti URA i Demokrate i koji će nastupiti zajedno na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Izglasana je i lista poslaničkih kandidata Građanskog pokreta URA koju predvode aktuelni premijer Dritan Abazović, poslanik Miloš Konatar, kao i ministri Ana Novaković Đurović i Filip Adžić. Na listi su i "nova lica po kojima se sve više URA prepoznaje": Milena Vuković Sekulović, Zoran Mikić, Mileta Radovanić, Luka Rakčević i Dušan Golović.

Albanske partije na izbore će u dve kolone, jedna je Albanski forum koji predvodi Nik Đeljošaj, druga je koalicija u kojoj će biti Forca i Demokratska partija. Hrvatska građanska inicijativa na izbore će samostalno, a nosilac liste biće Adrijan Vuksanović. Najavljena je i lista "La casa de papel", koja će predstavljati italijansku manjinu.

Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića na izbore ide u koaliciji sa DEMOS-om Miodraga Lekića. Na čelu liste biće lider SNP Vladimir Joković, dok na listi neće biti ime Miodraga Lekića. Ovih dana su, prema vestima iz Podgorice, SNP napustili Danijela Đurović, predsednica Skupštine Crne Gore, Marko Kovač, ministar pravde i Miomir Vojinović, ministar prosvete.

Ministar pravde Marko Kovač juče je u izjavi portalu vijesti.me (vijesti.me) rekao da nije pregovarao da bude na izbornoj listi Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA i da njegovog imena neće biti na toj listi.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković predvodiće izbornu listu  Socijaldemokratske partije koja ide samostalno na izbore, a na liste neće biti Raška Konjevića.

Prava Crna Gora Marka Milačića, Slobodna Crna Gora Vladislava Dajkovića kao i Demohrišćanski pokret Dejana Vukšića koji je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) tokom Vlade Zdravka Krivokapića, na izbore idu zajedno, a još se ne zna ko će predvoditi ovu listu. 

image