Srbija i Balkan

Srpska lista: Vučić da suspenduje dalje razgovore i pregovore sa Prištinom

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio molbu i apel predsedniku Srbije i državnom rukovodstvu, da odmah suspenduju dalje učešće Beograda u pregovorima sa Prištinom
Srpska lista: Vučić da suspenduje dalje razgovore i pregovore sa Prištinom© РТ Балкан

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je danas iz Severne Mitrovice u ime ove stranke i u ime svih Srba sa Kosova i Metohije zahtev, apel, molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državnom rukovodstvu da, posle jučerašnjeg nasilnog upada specijalaca u SO na Severu, hitno suspenduju dalje razgovore i pregovore sa Prištinom.

Rakić je preneo zahtev dadijalog sa Prištinom bude suspendovan sve dok se jedinice kosovske specijalne policije kao i "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici" ne povuku sa severa Kosova i Metohije.

"Mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo zahtev, apel, molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan. Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja. Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dojalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM", rekao je danas Rakić u Severnoj Mitrovici.

Rakić je dodao da su Srbi sa Kosova i Metohije juče u Beogradu podržali predsednika Vučića i da sada očekuju da on podrži njih.

Predsednik Srpske liste preneo je i zahvalnost svima koji su juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću stali pred snage kosovske specijalne policije i pokazali time kako se brani ono što je svoje. Preneo je i zahvalnost međunarodnoj zajednici što je juče "pokazala svoje pravo lice i licemerje".

Rakić je govorio i o primerima, kako je rekao, "Kurtijevog terora na nedužnim narodom što je kulminiralo protivpravnim upadom specijalaca, uz suzavac, upotrebu sile, šok bombe, u zgrade tri skupštine opštine na Severu KiM“.

Po njegovim rečima, svi događaji koji su usledili posle odluke Srba da napuste kosovske institucije pokazali su da je ta odluka bila opravdana i da su tom prilikom jasno izneti uslovi povratka u kosovske institucije.

"Neprijateljsko delovanje Aljbina Kurtija nastavljeno je i nakon napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom. juče smo otišli u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije KFOR-a da će stati između narode i specijalnih jedinica a to se nije desio. Mi više nećemo ići nigde odavde, ni na kakve skupove. Ostaćemo uz svoj narod", rekao je Rakić.

Srpska lista će, dodao je Rakić, već tokom dana tražiti od komande KFOR-a da ta međunarodna misija omogući Srbima čija su radna mesta u zgradama SO na Severu koje je juče zauzela kosovska specijalna policija, da u ponedeljak dođu na posao i da imaju normalan pristup svojim radnim mestima.

Sa konferencije za medije Srpske liste upućena je i poruka Iljiru Peciju, novoizabranom gradonačelnicu Zvečana da je sa 100 glasova koliko je osvojio na izborima "nepoželjan" kao i molba da svojim postupcima "ne doliva dalje ulje na vatru".

image