Srbija i Balkan

RT Balkan na licu mesta: Noć na severu Kosova protekla mirno, svi čekaju vesti iz Brisela

Italijanski karabinjeri dežuraju na glavnom mostu na Ibru
RT Balkan na licu mesta: Noć na severu Kosova protekla mirno, svi čekaju vesti iz Brisela© Фото: Зоран Шапоњић

Noć uoči još jednog svojevrsnog dana „D“ na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Tokom noći nije bilo nikakvih incidenata, a u nedelju kasno popodne iz Kosovske policijske službe saopšteno je da će primena "druge faze preregistracije vozila sa srpskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice" neće početi u ponedeljak 21. novembra, kako je ranije najavljivano, već 24 sata kasnije, u utorak, 22. novembra. 

"Policija ’Kosova’ u skladu sa operativnim planovima nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka, kao i sprovođenju odluke 'Vlade Republike Kosova' od 28. 10. 2022. godine br.05. /103, a radi se o postupku registracije vozila od registarskih oznaka PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA i ĐA na RKS registarske oznake", saopšteno je iz kosovske policije u nedelju uveče.

Navedeno je da je do 20. novembra u podne izrečeno 1.740 opomena vozačima zatečenim na putevima u vozilima sa PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA i ĐA registarskim oznakama. Podatak kosovske policije je da je do 20. novembra na severu KiM preregistrovano ukupno 26 vozila.

U samoj Severnoj Mitrovici stanje je jutros nepromenjeno u odnosu na prethodne dane. Italijanski karabinjeri u par džipova dežuraju na glavnom mostu na Ibru između južnog i severnog dela grada, dok glavnim ulicama severnog dela Mitrovice povremeno patroliraju i pripadnici EULEKS-a.

Ovde se od ranih jutarnjih sati sa nestrpljenjem očekuju vesti iz Brisela gde su počeli sastanci predsednika Srbija Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU. Posle tih sastanaka trebalo bi da bude jasnije da li će biti mirnog rešenja trenutne krize na severu KiM.

Inače, mnoge srpske porodice na severu Kosova danas slave veliki pravoslavni praznik Aranđelovdan, mnogo njihovih prijatelja, komšija danas će na slavu. Neki od Mitrovčana sa kojima je izveštač RT Balkan jutros i juče pričao, sećaju se da su pre ravno jedanaest godina, Aranđelovdan proveli na barikadama tokom tadašnje velike krize na severu Kosova.

„Već dvadeset i više godine ovde živimo od krize do krize, od jedne do druge sirene za uzbunu, bez mira, bez stabilnost, u takvoj atmosferi žive, odrastaju naša deca“, ponavljaju Srbi u Severnoj Mitrovici. 

 

 

image