Srbija i Balkan

Hil kao Kurti: Solidarnost s povređenim vojnicima i albanskim novinarima, ne i sa Srbima

Nakon sukoba pripadnika tzv. Kosovske policije i snaga Kfora, Kurti se oglašava na Tviteru
Hil kao Kurti: Solidarnost s povređenim vojnicima i albanskim novinarima, ne i sa Srbima© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je Briselski dijalog jedini put napred i pozvao Beograd i Prištinu da se odmah uzdrže od akcija koje podstiču tenzije ili podstiču sukob.

On je to naveo sinoć, u pisanom saopštenju dostavljenom Tanjugu i dodao da je to ono na šta lideri obe strane treba hitno da usmere svoje napore.

Hil je dodao i da je bio u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi sa njim razgovarao o dešavanjima na severu Kosova i njihovom potencijalnom uticaju na budućnost Srbije.

"Nasilje nikada nije prihvatljivo i vodi samo ka još većem nasilju. Taj ciklus se mora zaustaviti jer preti da poništi godine teško stečenog napretka. Izražavam solidarnost sa vojnicima KFOR-a koji su ranjeni u misiji očuvanja mira i hrabrim novinarima koji su povređeni u obavljanju svog važnog posla", rekao je Hil.

Zanimljivo da je sličnu izjavu imao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je odmah po izbijanju sukoba napisao na Tviteru da je solidaran sa povređenim pripadnicima Kfora, ali ne i Srbima.

Podsetimo, u jučerašnjem sukobu, ispred opštine Zvečan, povređeno je više od 50 Srba, koji su tokom dana mirno protestovali.

image