Srbija i Balkan

Nedostatak radnika uzrok gužve na beogradskom aerodromu

Povremeni zastoji, otkazivanja i zakašnjenja letova očekuju se i tokom leta
Nedostatak radnika uzrok gužve na beogradskom aerodromu© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Velike gužve koje su prošle sedmice blokirale prestonički aerodrom "Nikola Tesla", posebno u danu kada je nastao kvar na rendgenskom uređaju za kontrolu prtljaga, otkrile su brojne probleme koji postoje u radu kompanije "Belgrejd erport", pre svega nedostatak radne snage.

Manjak osoblja na ključnim pozicijama označen je kao jedan od najvećih rizika još pre šest meseci, što očigledno nije rešeno.

"'Belgrejd erport' ima stalno otvorene konkurse za radna mesta u operativnim službama, a angažovanje zaposlenih zavisi isključivo od tržišne ponude, potencijala i mogućnosti", saopštila je ta kompanija za "Novosti", te dodala da će po nalogu ministra saobraćaja Gorana Vesića dostaviti plan aktivnosti i tačne mere koje će preduzeti da bi se izbegle bilo kakve komplikacije tokom letnje sezone.

Iako se situacija s kašnjenjem letova donekle normalizovala, na probleme u funkcionisanju aerodromskih službi ukazali su i iz "Er Srbije".

"Odvijanje saobraćaja 'Er Srbije' s beogradskog aerodroma prema planiranom redu letenja i dalje je izuzetno otežano zbog usporenog rada i nedovoljnih kapaciteta pojedinih aerodromskih službi", tvrde iz kompanije i ističu da su redovno i iscrpno obaveštavali predstavnike "Belgrejd erporta" o svim svojim planovima, povećanom broju destinacija, širenju flote i nezabeleženom porastu broja putnika.

Iz srpske avio-kompanije upozoravaju da je proces prihvata putnika izuzetno usporen, da su agenti na šalterima za čekiranje putnika nedovoljno obučeni, da traka za prtljag često staje, što utiče na stvaranje redova, kao i da prtljag neretko zaostaje na aerodromu.

Probleme pravi i nedostatak rezervnih delova za popravku avio-flote, dok su loši vremenski uslovi dodatno zakomplikovali situaciju.

Treba dodati i da ovo nisu jedinstveni problemi na beogradskom aerodromu već da je avio-industrija u krizi na globalnom nivou budući da se nije očekivao ovako brz oporavak turizma nakon korone.

image