Srbija i Balkan

Vučić: Obilaznica će izmestiti kamione iz centra grada, otvara se za saobraćaj sutra u 9 sati

"Ovo će biti najznačajnija saobraćajnica na kojoj ćemo izmestiti kamione iz centra grada. Završili smo ono što je bila ideja još 1972. godine", rekao je Vučić tokom vožnje novim auto-putem.
Vučić: Obilaznica će izmestiti kamione iz centra grada, otvara se za saobraćaj sutra u 9 sati© Танјуг

Danas na Vidovdan kada se sve vidi, mi jasnije nego ikada vidimo šta i ovaj projekat i drugi znače za naš glavni grad. Vidi se da smo u mogućnosti da radimo i da završavamo poslove koji su davno započeti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na obeležavanju završetka radova na izgradnji obilaznice oko Boegrada.

On je istakao da nije uvek najkraći put onim kojim treba ići i dodao da od danas nijedno teretno vozilo ne mora da ide kroz centar Beograda, već da može  tranzitno da ide obilaznicom.

Vučić ističe da su građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom.

"Umesto toga, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. Ne nekome u inat, već zato što znamo da su iza nas samo tuga i bol. A napred je najbolji lek za Srbiju. Jedan veliki pisac je rekao da nam se čitava istorija vrti oko Vidovdana. Tačno je, ali mi ne možemo ići u krug. Moramo da zakoračimo dalje, nijednog trenutka ne zaboravljajući ko smo, i odakle smo krenuli", rekao je predsednik.

Za nas je važno da skraćujemo vreme izgradnje, da obezbedimo finansiranje, ali da nivo javnog duga ne pređe 60 odsto.

"Ponosan sam zbog svega što smo napravili i niko to ne može da nam oduzme. Molim vas da prionemo na posao, da radimo još snažnije i jače. A našem narodu srećan Vidovdan i nikada nećemo dozvoliti da naše ljude proteruju sa vekovnih ognjišta", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa predstavnicima medija provozao  završenom poslednjom deonicom obilaznice oko Beograda, od tunela Straževica do Bubanj Potoka. Sa Vučićem su u autobusu bili i ministri Siniša Mali i Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aeleksandar Šapić, kao i ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici Puteva Srbije, Koridora Srbije i izvođača radova. On je rekao da će obilaznica za saobraćaj biti otvorena sutra u 9 ujutru.

Predlog da obilaznica ponese ime Milutina Mrkonjića

"Ovo će biti najznačajnija saobraćajnica na kojoj ćemo izmestiti kamione iz centra grada. Završili smo ono što je bila ideja još 1972. godine. Moj predlog će biti da ova obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću, koji je više energije dao za ovo, nego neki od nas koji su živeli u srećnijim vremenima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je gradnja krenula početkom devedesetih godina prošlog veka i da je zbog objektivnih razloga bila obustavljena.

"Pa su se setili 2008. da postoji, ali su mali deo uradili, dok smo mi za za samo godina uradili više nego oni za 27 godina. Ali, nisam zadovoljan jer sam očekivao da bude brže. Imali smo problema sa eksproprijacijom dva romska naselja", rekao je Vučić.

Ovo, međutim, i dalje nije kraj ovog građevinskog poduhvata, jer on obuhvata i nastavak trase sve do Pančeva, a koji je tek u fazi projektovanja. Vučić je rekao da bi trebalo da do 2028. godine bude završen i taj deo.

Kazao je da se gradi i metro i da će prva linija biti završena 2028. godine, a druga najkasnije do 2030. godine. Dodao je da će prugom biti spojen i aerodrom i novi prostor gde će se graditi novi Ekspo i Nacionalni stadion. Deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka je duga 9,74 kilometara.

On je naglasio da očekuje da će cena kvadrata dramatično porasti u ovom delu grada, u Resniku i okolnim naseljima.

Čen Bo: Ostvarili smo veliki uspeh

Vučić je poručio predsedniku Kine, Si Đinpingu, da ga on i narod Srbije mole i čekaju da dođe u posetu.

"Podsetite Sija da ga i dalje čekam i da neću da sačekam kraj mandata, a da on ne dođe ponovo u Srbiju", rekao je Vučić na svečanosti kojoj su prisustvovatli ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici kineske kompanije koja je učesvovala u izgradnji obilaznice.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je tokom izgradnje bilo mnogo izazova - od pandemije, energetske krize, do rasta cena građevinskog materijala.

"Zajedničkim naporima ostvarili smo veliki uspeh. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i gradu Beogradu, na snažnoj pomoći kineskoj kompaniji "Pauer Čajna"", rekla je ambasadorka.

Čen Bo dodaje da se ove godine obeležava 10 godina inicijative Pojas i put, i da je saradnja Srbije i Kine postigla značajne rezultate. Ona je istakal da je ponosna zbog ovako dobre saradnje Srbije i Kine. 

Ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev se obratio prisutnima na srpskom i istakao da je saradnja naše dve zemlje dovedena na nivo strateškog partnerstva.

"Poslednjih godina srpska privreda pokazuje veliki rast, uprkos pandemiji i svim problemima u svetu. Zvanična poseta predsednika Ilhama Alijeva, i vaša poseta predsedniče Vučiću Bakuu, dali su novi podsticaj produbljavanju partnerstva", poručio je ambasador.

Liu Šaošćen, potpredsednik kompanije "Pauer Čajna", rekao je da se kao predstavnik kompanije oseća privilegovano i dodao da se nada da će ova kompanija nastaviti da unapređuje kvalitet usluga, i da se nada da će Vlada Srbije dati novu priliku da učestvuje u razvoju Srbije.

"Čestitam vam Vidovdan, želim vam blagostanje i sreću" rekao je na srpskom Šaošćen.

Obilaznicu oko Kragujevca će graditi domaće firme

Vučić je naglasio da je važno da naše firme rade ove velike projekte. Najavio da je 22 kilometra obilaznice oko Kragujevca graditi konzorcijum srpskih kompanija.

"Sutra se potpisuje ugovor, to je velika vest za Šumadiju i Srbiju. Sve je spremno. To su velike stvari i ogromna ulaganja. Mora da se radi i "smajli" obilaznica.  Time smo uz Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad kompletirali projekte u Vojvodini. Karađorđem će se do Bora od Beograda stizati mnogo brže. Sve se promenilo u Srbiji, sve je drugačije. Onda je lakše i za investitore, pa možemo više da ulažemo u zdravstvo, u socijalne programe", rekao je predsednik.

Dodao je da je želeo da Srbija uloži pet milijardi evra u lokalne puteve i da to rade domaće firme, ali da naša preduzeća, na žalost, nemaju potencijal da urade tako velike poslove.

"Dok Bugari i Rumuni ne izgrade drugi i treći most mi ćemo biti konkurentni i obilaznica nas spasava, jer će preusmeriti saobraćaj ka Turskoj preko naše teritorije. Biće mnogo više novca u našoj kasi od putarina za izgradnju puteva. Mogli smo i morali brže da je izgradimo, ali imali smo bezbroj problema", rekao je Vučić.

On je istakao da investitori žele da se pozicioniraju duž koridora i da biraju puteve na trasi Šid-Beograd ili Novi Sad-Beograd i da je zato važno da se gradi što više saobraćajnica.

Najavio je da će auto-put od Rume do Šapca biti završen krajem septembra i da više neće biti prolaska kroz centar Hrtkovaca i Platičeva, a da će putovanje do Šapca trajati 45 minuta.

"Blokade su loše za našu zemlju"

O blokadama auto-puteva, kaže da savetuje političke protivnike da to ne rade, jer time sebi štete.

"Kažu Srbiji će oduzeti toliko i toliko para, a to Vučić ne može da podnese. Mislim da to sve govori. To je loše za zemlju, ali i za njih. Niko od građana to ne podržava. Morate da se bavite politikom, da ponudite nešto ljudima, a ne kako da pravite štetu svojoj zemlji i izazivate incidente. To je veoma loša politika, ako je uopšte politika. Svako ima svoj izbor", istakao je predsednik.

On je dodao da je kao predsednik navikao da trpi laži i uvrede.

"Njihov rezultat je da zaustave Srbiju na dva ili tri sata, a moj je da smo izgradili nešto zbog čega će Srbija ići brže. Zbog čega ćemo imati veće plate i penzije, da pomognemo roditeljima, da pomognemo zapošljavanje, za to živite i borite se. Ovo su divni dani. Ovakve projekte niko ne može da izbriše", poručio je Vučić.

On je podsetio da je postojalo veliko protivljenje Beogradu na vodi i dodao da se sada mnogi od protivnika raduju tom projektu.

"To su dobre stvari. Samo ne razumem to, nikada to niko nije radio u Srbiji. Oni kažu radio je Đinđić. On je blokirao Brankov most, ali nikada međunarodne puteve. To je izraz očaja, neznanja, kao i napad na privatnu imovinu. To je izraz bahatosti prema sopstvenim građanima", istakao je predsednik.

"Pisaću knjige i o KiM"

On je rekao da treba odati priznanje svima od Slobodana Miloševića i Milutina Mrkonjića, pa i Borisa Tadića do Tomislava Momirovića i ostalih koji su učestvovali u izgradnji, a da će o tome koliki je učinak svakog od njih bio da govori istorija.

On je rekao da su nas "dve strane službe zaustavile na projektu litijuma i da smo "izašli kao budale, a da se radujemo da smo pobedili".

"Strane službe regulišu da Srbija ne može mnogo da štrči od ostalih u regionu. Krećem da pišem knjige čim počne da mi se bliži kraj mandata. Literarno nisam nadaren, ali faktografski jesam. Posebno oko Kosova i Metohije će ljudi moći da pročitaju i biće im zanimljivo", rekao je Vučić.

image