Srbija i Balkan

Brže do Grčke: Naplata putarine TAG-om sve izvesnije

Najviši zvaničnici Srbije su u potpuno spremni, ali čeka se da se oglase njihove kolege iz Severne Makedonije kako bi ceo postupak bio ozvaničen na nivou država, poručuju iz "Puteva Srbije"
Brže do Grčke: Naplata putarine TAG-om sve izvesnije© TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ

Sve je spremno za početak jedinstvene naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije preko jedinstvenog TAG-a za elektronsku naplatu putarine (ENP), ali ona još uvek zvanično nije profunkcionisala.

"Najviši zvaničnici Srbije su u potpuno spremni, ali čeka se da se oglase njihove kolege iz Severne Makedonije kako bi ceo postupak bio ozvaničen na nivou država", rekao je Tanjugu Darko Savić iz "Puteva Srbije".

Uvođenjem jedinstvenog TAG-a za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Severnoj Makedoniji i Srbiji znači da vozila koja poseduju ovaj uređaj mogu da plaćaju putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji, jer će tag biti uvezan sa platnom ili debitnom bankarskom karticom.

U Srbiji će se putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima, a obračunavaće se po zvaničnom srednjem kurse obe zemlje.

Na ovaj način trebalo bi da se poveća bezbednost saobraćaja i smanje gužve na autoputevima, kako u smislu protoka saobraćaja ljudi u letnjoj sezoni kao i ubuduće, tako i u segmentu robne razmene.

Ovaj projekat je najavljen u septembru 2021. u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Savić je najavio da se u septembru očekuje i povezivanje naplate putarine sa Hrvatskom.

On je naveo i da se sa Albanijom pokušava pregovarati o ovome već godinu i po dana, ali da nije bilo reakcije.

"Više puta smo imali inicijativu, došli i do kabineta premijera Albanije, međutim, zaustavilo se sve na našim pokušajima, tako da nemamo odgovor sa njihove strane", rekao je on.

ENP je beskontaktno plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila i omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja.

Korisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP. Uređaji se dopunjuju na posebno označenim mestima, benzinskim stanicama.

image