Srbija i Balkan

Još godinu dana do završetka obnove Hilandara

Obnavljajući Hilandar obnavljamo Srbiju i našu svetosavsku, srpsku naciju, istakao je ministar Selaković
Još godinu dana do završetka obnove Hilandara© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

Dohija je u završnoj fazi zanatskih i keramičarskih radova, dok se na Igumenariji rade grubi građevinski radovi na ojačanju i izgradnji konstrukcija objekta koji je izgoreo u požaru 2004, tako da se sledeće godine završava obnova izgorelog dela Hilandara.

"Sledeće, 2024. godine, svakako će biti završena obnova svega što je uništeno u stravičnom požaru 2004. Važno je što smo u međuvremenu dobili poseban zakon posvećen stalnoj brizi o manastiru Hilandar", izjavila je predsednica Komisije za obnovu Hilandara i ministarka kulture Maja Gojković za "Večernje novosti".

Zamenik predsednika Komisije Nikola Selaković, ministar za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je predvodio članove Komisije u obilasku radova u Hilandaru, rekao je da se sve odvija planiranom dinamikom.

Istakao je da je za državu i narod izuzetno važna obnova ove srpske svetinje, jer obnavljajući Hilandar obnavljamo Srbiju i našu svetosavsku, srpsku naciju.

Selaković je dodao da će se izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koji je u skupštinskoj proceduru, omogućiti primerno održavanje manastirskog kompleksa.

"Danas Srbija zarađuje više zahvaljujući tome što je ekonomski obnovljena i tome što se ekonomski razvija, te odvaja pozamašna sredstva za obnovu Hilandara. Ona nije vezana samo za ono što je stradalo u katastrofalnom požaru, već i za delove kompleksa o kojima nije vođena primerena briga iz raznoraznih razloga, decenijama ili vekovima", zaključio je Selaković za "Novosti".

image