Srbija i Balkan

Na Institutu za onkologiju za šest meseci 4.000 novoregistrovanih pacijenata

Godišnje od raka oboli više od 40.000 ljudi, a premine više od 20.000, kaže pomoćnik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije
Na Institutu za onkologiju za šest meseci 4.000 novoregistrovanih pacijenata© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Posle kardiovaskularnih, maligne bolesti su najčešće u Srbiji. Godišnje od njih oboli više od 40.000 ljudi, a premine više od 20.000.

Rak dojke, rak pluća, rak debelog creva i rak grlića materice, najčešće su dijagnoze, rekao je za RTS dr Dejan Stojiljković, pomoćnik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Najviše obolelih leči se u upravo u toj ustanovi, naglasio je on, odnosno nešto manje od polovine ukupnog broja onkoloških pacijenata u Srbiji.

Pomoćnik direktora ove ustanove dr Dejan Stojiljković je rekao da je reč o staroj građevini, u kojoj se zbrinjava veliki broj pacijenata.

Trenutno se oko 12.000 pacijenata leči na Institutu, a za šest meseci 2023. godine imaju oko 4.000 novoregistrovanih pacijenata.

Epidemijske mere su još na snazi – sa maskom se ulazi na Institut, a potreban je antigenski test pre hospitalizacije, odnosno intervencije.

"Svi naši pacijenti su imunokompromitovani i izuzetno su podložni infekcijama, samim tim što su onkološki pacijenti i primaju jaku terapiju. PCR test je neophodan za prijem i posete još nisu dozvoljene", rekao je dr Stojiljković.

image