Srbija i Balkan

Konsultacije kod Milatovića: Bečić i Ibrahimović će podržati Spajića za mandatara

Na pitanje da li tačka spoticanja u pregovorima može biti mesto predsednika parlamenta, Bečić je odgovorio da Demokrate nikad nisu trgovale, niti ucenjivale
Konsultacije kod Milatovića: Bečić i Ibrahimović će podržati Spajića za mandatara© Antonio Ahel/ATAImages

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da su predstavnici te stranke danas obavestile predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da je na jučerašnjoj sednici Predsedništva Demokrata zaključeno da se daje saglasnost da Milatović mandat za sastav nove vlade poveri lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću.

Bečić je rekao da su imali sadržajan razgovor sa Milatovićem, koji je danas nastavio konsultacije o mandataru.

"Iskazali smo želju da se što pre formira vlada. Najvažnije za Crnu Goru je da izađe iz svojevrsnog v. d. stanja i da dobije novu vladu", rekao je Bečić novinarima nakon sastanka u rezidenciji predsednika na Cetinju.

Na pitanje da li tačka spoticanja u pregovorima može biti mesto predsednika parlamenta, Bečić je odgovorio da Demokrate nikad nisu trgovale, niti ucenjivale.

"Razgovaralo se, dogovaralo i prihvatila se ponuda potencijalnog mandatara.
Pregovori sa Demokratama su uspešno završeni i ne postoji nijedno sporno pitanje", precizirao je Bečić.

Predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je nakon današnjeg sastanka sa Milatovićem da će ta stranka podržati Spajića za mandatara.

"Mislim da BS s pravom treba da podrži Spajića za mandatara, jer se poklapamo u mnogim stvarima", dodao je.

Ibrahimović je naveo i da su principi koje je predložio BS uglavnom prihvatljivi PES-u. "U razgovorima sa mojim kolegama iz manjinskih partija jasno mogu da kažem da su istog stava i da podrška Spajiću raste", istakao je.

Na pitanje šta su razgovarali sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore", Ibrahimović je rekao da se sreo u parlamentu sa liderima te koalicije Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, i da su imali neformalne razgovore, "ali ništa konkretno".

"Bošnjačka stranka je od početka naglasila da nama mogu da budi partneri oni koji dele NATO i evropske vrednosti. Nijesmo se izjašnjavali o partijama, neka o tome odluči mandatar, a mi ćemo se na partijskim organima izjasniti", istakao je.

Milatović će se danas sastati i sa Demokratskom narodnom partijom.

Predsednik države juče je sastancima sa Pokretom Evropa sad, Demokratskom partijom socijalista i Novom srpskom demokratijom, otpočeo konsultacije, kako bi se uverio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade.

Iako ima rok od mesec dana da odredi mandatara, Milatović je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

image