Srbija i Balkan

Kako je Beogradski sindikat razljutio DPS Mila Đukanovića: Opet traže da im se zabrani ulazak

Nežne uši odbornika Đukanovićevog DPS-a duboko su povredile reči sa koncerta Beogradskog sindikata da je srpski narod danas najugroženiji narod u Evropi
Kako je Beogradski sindikat razljutio DPS Mila Đukanovića: Opet traže da im se zabrani ulazak© Milan Maricic/ATAImages

Beogradski sindikat, sastav iz Srbije čijim članovima je prethodna vlast u Crnoj Gori zabranila ulazak, održao je nedavno koncert u Beranama.

Bio je to prvi koncert beogradskog sastava u tom gradu, a okupio je veliki broj posetilaca.

I baš kad se sa bine zaorilo "Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena", što je uobičajeni repertoar na koncertima Beogradskog sindikata, odbornicima Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića u Beranama ukazala se nacionalna pretnja - po Crnu Goru.

Nežne uši odbornika Đukanovićevog DPS-a duboko su povredile reči za bine da je srpski narod danas najugroženiji narod u Evropi, kao i poruka "da vratimo tu kapelu na Lovćen", što je inače zaveštanje blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Nasekirali su se odbornici DPS-a zbog ovih reči kojima se, kako tvrde, "podriva multietnički i multinacionalni sklad u Beranama", pa dodaju da je to "prst u oko građanskoj orijentaciji grada i generalno Crne Gore".

Posebno su skandalizovani zbog toga što je glavni pokrovitelj koncerta u okviru Beranskog kulturnog leta Sekretarijat za kulturu, omladinu i odnose sa NVO Opštine Berane uz podršku Ministarstva kulture.

"Tako da su lokalna vlast i resorna ministarka Maša Vlaović dužni odgovor čijim novcem je finansiran ovaj događaj i da li je to učinjeno novcem svih građana", navode odbornici DPS-a u saopštenju.

Traže da se zbog koncerta izjasne svi predstavnici vlasti i "pretendenti na najviše funkcije u državi koji sebe predstavljaju delatnicima građanske profilacije".

Navode poimence da traže da se oglase predsednik Jakov Milatović, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i lider Demokrata Aleksa Bečić.

"Biti nem i oćutati a ne osuditi ovakve događaje ne mogu oni koji se istinski bore za demokratske vrednosti i nastavak puta Crne Gore ka EU", saopštili su iz Kluba odbornika DPS Berane.

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član Građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Saša Zeković otišao je još dalje i podsetio je na Tviteru na raniju inicijativu da se Beogradskom sindikatu zabrani ulazak u Crnu Goru zbog podsticanja nacionalizma.

"Beogradski sindikat nažalost ponovo podstiče nacionalizam i produbljuje podele u Crnoj Gori što aktualizuje raniju inicijativu da im se zabrani ulazak u CG iz razloga nacionalne/unutrašnje bezbednosti", kaže Zeković.

I dok se poziva na novu zabranu ulaska članovima Beogradskog sindikata, pevačica Severina Vučković nastupila je Cetinju ispred čuvene Biljarde u čast 210 godina od rođenja vladike i pisca Petra Petrovića Njegoša.

Dok je glumac Slobodan Marunović recitovao stihove Njegoševe pesme "Noć skuplja vijeka", Severina se uvija na bini, a sve po zamisli autora Dimitrija Popovića.

Šta će pevačica iz Splita na obeležavanju godišnjice rođenja pravoslavnog vladike i pisca, zapitala se javnost, ne samo u Crnoj Gori.

Književnik Milutin Mićović izjavio je da u pitanju otvorena blasfemija, a performans simptom novocrnogoraca i njihove ideologije.

"Oni ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i martirstvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u 'smrtnu prašinu' – pa onda svojski da se provesele", istakao je Mićović.

image
VV inauguration
banner