Srbija i Balkan

Sprega vlasti i organizovanog kriminala na "Kosovu": Sve Kurtijeve "glavobolje"

"Da bi neko prodao 11.300 tableta ekstazija, podrazumeva da na 'Kosovu' postoji laboratorija za proizvodnju ove droge. Za to je potrebna podrška Ministarstva unutrašnjih poslova, kosovske obaveštajne agencije i premijera", smatra predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša
Sprega vlasti i organizovanog kriminala na "Kosovu": Sve Kurtijeve "glavobolje"Getty © Omer Messinger

Dok je bio u opoziciji, lider ultranacionalističkog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti obećavao je da će se obračunati sa kriminalom i korupcijom. Te parole su bile njegov glavni adut, uz podrazumevani obračun sa kosmetskim Srbima, piše "Politika". 

U međuvremenu, nanizale su se brojne afere Kurtijeve vlasti, od kojih je vrhunac nedavno hapšenje odbornika Samoopredeljenja i još četiri osobe sa 11.000 tableta ekstazija. 

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša kaže za list da je Kurtijevim dolaskom na vlast u Prištini albansko društvo dodatno kriminalizovano.

"On stalno govori da su Srbi zapravo kriminalci, a ne vodi računa o onome što se događa u njegovoj partiji", navodi Beriša. 

Pod maskom borbe protiv kriminala i korupcije, Kurti je počeo da se obračunava s golorukim srpskim narodom, što mu je donelo podršku ekstremno orijentisanog albanskog biračkog tela. Međutim, spregu njegove vlasti i organizovanog kriminala sve mu je teže da sakrije, ocenjuje "Politika".

"Da bi neko prodao 11.300 tableta ekstazija, podrazumeva da na 'Kosovu' postoji laboratorija za proizvodnju ove droge. Za to je potrebna podrška Ministarstva unutrašnjih poslova, kosovske obaveštajne agencije i premijera", ističe Beriša. 

On objašnjava da je albansko primorje, zbog gostiju iz dijaspore, u ovom trenutku dobro tržište za prodaju narkotika, te da je "Kosovo" najorganizovanije kada je u pitanju prodaja narkotika. 

Dodaje i da je sve što se dešava povezano sa izborima na severu KiM, koje Kurti "po svaku cenu želi da izbegne".

Amerikanci mu neće dozvoliti da vodi sledeću vladu

Ostavka prištinskog ministra odbrane, zatim afera sa ambasadorom "Kosova" u Hrvatskoj Martinom Berišom oko energetike, pa afera sa zejtinom i brašnom koji nisu stigli iz Poljske... samo su neki od problema koji prištinskom premijeru zadaju glavobolju.

Da Kurti pokušava da "ispliva na sve načine", smatra i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

"Vlada 'Kosova' je u krizi, unutrašnje ankete pokazuju da je opozicija sve jača, pa Kurti pokušava da se održava na vlasti percepcijom da je nezaobilazan igrač. Ujedno pokazuje i da apsolutno nema nameru da reši situaciju na severu KiM", kaže Janjić za "Blic".

Svim ovim postupcima, po njegovom mišljenju, Kurti kupuje vreme.

"Uveren sam da mu Amerikanci neće dozvoliti da vodi sledeću vladu, ma koliko glasova osvojio", navodi Janjić.

Kurtijevi nastupi su populistički i pokušava njima da prikrije neuspehe u vladi, smatra analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

"Nalazi se na udaru svih medija, civilnog društva i opozicije zbog brojnih afera koje tresu 'Kosovo, a i zbog uvedenih sankcija EU protiv 'Kosova', pa je želeo posetom u Makedoniji da prikrije afere", ističe Šeholi za "Blic", dodajući da "Kurti nije, niti može da bude premijer svih Albanaca". 

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner