Srbija i Balkan

PIO Fond: Međunarodna zajednica da spreči Kurtijeve plaćenike da sprovode nasilje na KiM

Zaposlenima su kosovski policajci rekli da imaju naredbu da "oslobode" taj i sve druge objekte koji su u vlasništvu opštine
PIO Fond: Međunarodna zajednica da spreči Kurtijeve plaćenike da sprovode nasilje na KiM© ФОТО ТАНЈУГ/ ДОПИСНИК КИМ

Konstantno maltretiranje srpskog naroda, poštenih i uglednih Srba koji žele da žive na severu Kosova, ne zaobilazi ni institucije, saopšteno je iz Republičkog fonda za PIO.

Fond PIO oglasio se nakon jučerašnjeg upada Kosovske policije u prostorije te institucije u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici.

"Na zahtev nelegalnog, nelegitimnog i lažnog gradonačelnika Severne Mitrovice koji je osvojio tri odsto glasova, grupa policajaca i opštinskih inspektora ušla je u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda PIO u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, i tom prilikom su pitali na osnovu kog dokumenta se ove institucije nalaze u toj zgradi, jer je, po njihovom, ona u vlasništvu opštine", poručili su iz Fonda PIO.

Kako dalje navode, zaposlenima su policajci rekli da imaju naredbu da "oslobode" taj i sve druge objekte koji su u vlasništvu opštine, te da će ponovo doći u ponedeljak.

"Nasilni ulazak terorističkih kosovskih policijskih službi u prostorije Fonda, koje se nalaze u Kosovskoj Mitrovici, predstavlja kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad i ujedno je pokušaj da se sve srpske institucije stave pod zastavu neustavne države 'Kosovo'", navedeno je u saopštenju Fonda PIO.

Dodaje se da su brutalnim upadom pripadnika Kosovske policije u prostorije Fonda, zaposleni u službi sprečeni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

"Sprečavajući nas da radimo i opslužujemo skoro 28.000 korisnika koji se trenutno nalaze na KiM i koji tamo opstaju zahvaljujući podršci države Srbije, ulivajući nam strah bez obrazloženja, nasilnim otimanjem naših prostorija, opreme i ugrožavanjem života zaposlenih, direktno krše sve norme međunarodnog javnog prava i pokazuju još jednom čitavom svetu na šta su spremni", naglašeno je.

O ovom, ali i o ostalim akcijama uperenim protiv srpskog naroda, kako dodaju, obavešteni su glavni pregovarač Evropske unije Miroslav Lajčak i drugi međunarodni predstavnici, ali za sada nema reakcije.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da najhitnije spreči Kurtijeve i strane plaćenike da sprovode nasilje na Kosovu i Metohiji i tako spreče eskalaciju sukoba srpskog naroda i kosovske policije", poručili su iz Fonda PIO.

image