Srbija i Balkan

Kolonijalni upravnik Eskobar: Ko proteruje Srbe iz crnogorske vlade i zašto je to dobro

Ni izborni rezultati, ni to što su postavili moratorijum na teme koje su sporne, nije dovoljno da srpske stranke u Crnoj Gori uđu u vladu, međutim, to i ne mora da bude loše
Kolonijalni upravnik Eskobar: Ko proteruje Srbe iz crnogorske vlade i zašto je to dobro© Milos Tesic/ATAImages

Srbiji se decenijama spočitava da navodno ruši suverenitet Crne Gore, da bismo danas videli otvoreno mešanje specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u sastavljanje nove crnogorske vlade.

Eskobar je mandataru Milojku Spajiću poručio da mu ne preporučuje da u vladu uključi srpsku koaliciju "Za budućnost Crne Gore", bez obzira na izborne rezultate.

Ovim je izaslanik Vašingtona otvoreno pogazio suverenitet Crne Gore koji su decenijama Milo Đukanović i funkcioneri njegove Demokratske partije socijalista (DPS) navodno čuvali od "zlog Beograda".

Batina može da se okrene

Srbe ne žele u vladi, jer nastoje da očuvaju što je više moguće duboku državu DPS-a, ocenjuje istoričar Čedomir Antić u izjavi za RT Balkan.

"To je pokušao Zdravko Krivokapić, to će pokušati i Pokret Evropa sad. Ako Srbi uđu u vladu, taj nacionalni karakter i taj demokratski kapacitet biće drugačiji i oni to ne žele. U pitanju su jedine partije koje nisu paktirale sa bivšim režimom i one su srpske, a ne prosrpske, to je uvreda. Nisu oni neki poklonici francuskih ili engleskih kolonijalista na Apalačkim planinama, već je to srpski narod. Crna Gora je nekad cela bila srpska", kaže naš sagovornik.

Antić dodaje da su nacizam, fašizam, komunizam i atlantizam učinili da Srbi ne budu 90 odsto stanovništva u Crnoj Gori, nego 36, što svakako prihvatamo.

"Ali zašto je Crna Gora zemlja aparthejda gde treba neki tamo Eskobar ili ambasadorka Rajnke da kažu da ne prihvataju stranku koja okuplja 90 odsto srpskog naroda u Crnoj Gori, za koju neprekidno glasa 60 odsto srpskog naroda u Crnoj Gori. To je za nas uvredljivo, ali vremena će se menjati", uveren je Antić.

Napominje da je sada značajno kako će reagovati Demokratska Crna Gora Alekse Bečića i Socijalistička narodna partija, odnosno da li će ući u Spajićevu vladu.

Podseća da Srba procentualno ima mnogo više nego Albanaca u Severnoj Makedoniji, a imaju više prava, te da bi po tom primeru Srbi trebalo da imaju paritet u vlasti i da ne bude moguće da se pravi vlada bez srpskih stranaka.

"Ako to ne može, nisam protiv toga da postoji crnogorski fašistički Diznilend, ali da to bude tamo gde su Crnogorci velika većina, dakle u mestima kao što su Cetinje, Danilovgrad, deo Bara i deo Podgorice. Da se stvori jedna srpska republika, srpska Crna Gora i da to bude država koja ima rešena svoja pitanja, a ne da čitav jedan narod, koji čini trećinu stanovništva, koji govori jezik kojim priča polovina Crne Gore bude isključen, zato što neki tamo ambasador misli da Srbe treba kažnjavati da bi pokazali kako će biti kažnjavani Rusi u budućnosti. Ta batina može da se okrene, nije Amerika jedina zemlja koju nikad niko nije okupirao i podelio i nad njom vršio nepravdu", zaključuje Antić.

Srbima staviti bele trake kao u NDH

I ja mislim da Srbi ne bi trebalo da uđu u ovu vladu, kaže pisac Matija Bećković za RT Balkan.

"Srbima nije tamo mesto. Pre bi trebalo da predlože da Srbi nose oko ruke bele trake kao što su ih nosili u NDH. Jevreji žute, a Srbi bele. Nemaju oni šta da traže u vladi koja ima svoje vanjske poslove, koja na kovertama stavlja pečate tiskovina, koji zovu advokate odvjetnici i uvode latinicu, na kojoj nemaju nijednu krštenicu. U zemlji u kojoj je štampana prva ćirilička knjiga i ispisano Miroslavljevo jevanđelje", kaže Bećković.

Napominje da se tamo govori o Srbiji kao okupatoru i neprijatelju, ali nema nijedne pesme u kojoj bi bio opevan neki boj između Srba i Crnogoraca, uprkos tom vekovnom ropstvu. 

Dodaje kao primer priču da su nekome rekli kako će da igraju Srbija i Crna Gora, a on je pitao: protiv koga.

"Oni su jedina članica NATO-a koju je NATO bombardovao. Oni kažu da će prvi ući u Evropsku uniju, a to prvi naglašavaju kao da je to nešto više od onih koji su tamo već ušli. Ako uđu samo će izgubiti ovaj atribut. Oni su Njegoša raščinili, i ne zovu ga vladikom, i srušili njegovu crkvu i njegovoj crkvi oteli crkvu i premestili ga u svoj kazamat. Kad to sve i još toliko toga nabrojimo, onda se stvarno pitamo zašto bi Srbi ulazili u tu vladu kad je to okupirana zemlja i kad su okupatori 1914. sve ovo što sam nabrojao uveli i ozakonili. I evo sada su te okupatorske zakone oni ponovo vratili", zaključuje Bećković.

Pobediće srpski inat

Istoričar Aleksandar Raković kaže za RT Balkan da nije nikakva novost to što je Eskobar izgovorio, te da je u pitanju mišljenje Amerike koje je saglasno sa nemačkom ambasadom i ostalim zapadnim ambasadama u Podgorici.

"Siguran sam da Srbi u Crnoj Gori, odnosno njihovi politički predstavnici neće biti deo nove vlade. O tome sam govorio odmah nakon izbora, a na osnovu ogromnog iskustva i poznavanja prilika u Crnoj Gori", smatra Raković.

Ocenjuje da će segregacija koja se sprovodi nad Srbima u Crnoj Gori dovesti do povećanja broja Srba na popisu koji će biti održan krajem godine. Dodaje da građani Crne Gore zajedno sa političkim predstavnicima Srba treba da prihvate da je ta zemlja isto kao Bosna i Hercegovina kolonija Zapada.

"U kolonijama nema više privida da lokalno stanovništvo samo formira vlast, to se dešava u protektoratima. Ovo je ogoljena situacija i nju treba još više prikazivati onakvom kako jeste i gurati Spajića ka DPS-u", navodi Raković.

Smatra da je velika greška načinjena 2020. nakon parlamentarnih izbora, na kojima je koalicija Demokratskog fronta pobedila DPS Mila Đukanovića, kada joj je onemogućeno da uđe u vladu, čime je nešto što nije normalno postalo normalno.

"Moj savet je da prihvate to kako jeste, jer ne mogu ništa da promene. Energiju treba uložiti u predstojeći popis", smatra Raković.

Upozorava da Pokret Evropa sad uz DPS ima nameru da, ako formiraju vlast u skorije vreme, usvoje izmene i dopune zakona o popisu, čime će izbaciti nacionalna pitanja na popisu.

"To će pokušati da učine jer bi na popisu Srbi bili relativna većina po nacionalnosti i apsolutna većina po jeziku", navodi Raković.

Dodaje da će i to uticati na one koji su nesigurni da se izjasne kao Srbi, jer je to jedino sigurno.

"Svaki čovek želi da ima jasan identitet, svaka osoba prirodno teži ka tome, a u slučaju Crne Gore sasvim je logično da to bude srpski identitet, jer je Crna Gora i stvorena kao nacionalna država srpskog naroda", zaključuje Raković.

image