Srbija i Balkan

Bečić otvoreno priznao: Nove Vlade Crne Gore nema zbog sukoba Spajića i Milatovića

Predsednik Demokratske Crne Gore je rekao da ga raduje što je i PES jasno saopštio da izbor nove vlasti ne može da zavisi od glasa poslanika sa liste koju je vodio DPS
Bečić otvoreno priznao: Nove Vlade Crne Gore nema zbog sukoba Spajića i Milatovića© R.R./ATAImages

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je danas da rešenje za formiranje nove Vlade Crne Gore leži u pronalasku zajedničkog jezika između mandatara Milojka Spajića i predsednika države Jakova Milatovića, odnosno predsednika i potpredsednika Pokreta Evropa sad (PES).

Bečić je dodao da ga raduje što je i PES jasno saopštio da izbor nove vlasti ne može da zavisi od glasa poslanika sa liste koju je vodila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, što je bio uslov Demokrata da uđu u Spajićevu vladu.

Sa druge strane, kaže Bečić, zabrinjava i usporava sam proces činjenica da postoje očito različite vizije unutar PES-a u odnosu na način formiranja vlasti.

"Stoga, od svih činilaca koji zagovaraju snažnu, građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru, kao i od onih koji teže funkcionalnosti institucija i socijalno-ekonomskom osnaženju građana, on očekuje da budu stubovi konstruktivnih rešenja, a ne generatori problema", rekao je Bečić.

On se danas sastao sa novom ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken sa kojom je razgovarao o novoj vladi. Kako se navodi u saopštenju, poželeo joj je srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dugogodišnjom saradnjom sa britanskom ambasadom.

Iako je odmah otišao u ambasadu da se upozna sa novom zvaničnicom Londona u Crnoj Gori, Bečić je u saopštenju naveo kako joj je ukazao na činjenicu da su "mandati i funkcije prolazni i podvukao da je ključni stub Demokrata nezavisnost od neformalnih centara moći, što je osnovna crta koja razlikuje ovu partiju i čini je prepoznatljivom na crnogorskoj političkoj sceni".

image