Srbija i Balkan

"Crkveni blickrig" po ukrajinskom scenariju: "Kosovska pravoslavna crkva" kao pretnja SPC

Srpski intelektualci i sveštenstvo, ukupno 322 potpisnika, apelovalo je za zaštitu Ukrajinske pravoslavne crkve
"Crkveni blickrig" po ukrajinskom scenariju: "Kosovska pravoslavna crkva" kao pretnja SPCGetty © Carsten Koall/Getty Images

Borba za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i dalje traje, a ono što se danas događa crkvi od svepravoslavnog značaja preti da se prelije i na naše prostore kako bi se stvorile kosovska, hrvatska, bosanska i crnogorska pravoslavna crkva, pišu "Večernje novosti".

Uništenje pravoslavlja želi ne samo Katolička crkva, nego i vladari iz senke koji smatraju da ceo svet treba da bude pod jednom religijom i jednom vladom, poruka je koja je juče poslata sa skupa srpskih intelektualaca i sveštenih lica.

Oni su ujedno apelovali za zaštitu Ukrajinske pravoslavne crkve sa 322 potpisnika.

Apel je upućen ukrajinskoj ambasadi u Beogradu i međunarodnim organizacijama, a kako su istakli neki od potpisnika, potpisivanje je pokrenuto kako bi se odbranile istina i pravda.

"Vladarima iz senke cilj je uništenje UPC", poručio je prof. Slobodan Antonić.

Naveo je da u prošloj godini Pravoslavna crkva Ukrajine preotela UPC 250 hramova, da su podnete 52 krivične prijave protiv 55 sveštenika od kojih su 14 episkopi, a da se crkvama koje odbiju da pređu pod kijevski patrijarhat preti uništenjem i spaljivanjem.

"Napadima na crkvu, sveštenike i vernike direktno se krše osnovna ljudska prava i međunarodne konvencije, a zapadne organizacije koje se bave zaštitom tih prava ćute", navodi Antonić.

Na skupu su dodali da se svo nasilje nad hramovima, sveštenicima i vernicima odvija pod okriljem države, na delu je državni teror nad crkvom koji vodi ka njenom totalnom ukidanju, a sve uz izgovor da je reč o borbi protiv Rusije.

On je upozorio da bi model koji se primenjuje na UPC mogao da se prenese i na naše prostore pa da se po istom receptu naprave kosovska pravoslavna crkva, hrvatska, bosanska i crnogorska.

"To je logičan nastavak ovoga što se dešava u Ukrajini", smatra istoričar.

I njegov kolega sa Filozofskog fakulteta prof. Miloš Ković kaže da je reč o identitetskom inženjeringu kojim se jedan narod deli i stvaraju nove nacije.

"To je započela Austrougarska u našim krajevima u Hrvatskoj i BiH, a na teritoriji Ukrajine u Galiciji. Nakon Austrougara to su radili boljševici i komunisti koji su stvarali nove nacije, a one su po pravilu bile usmerene protiv Rusa i Srba. Taj 'posao' sada obavlja NATO, koji je branilac boljševičke ideologije", poručio je Ković i naglasio da je krajnji cilj uništenje celih naroda - od Srpske Krajine do Vladivostoka.

Podsetio je na progon Srba u Hrvatskoj, na KiM, u Sarajevu, a da se Rusi zatiru u Ukrajni.

"Rusija je danas uporište i tačka oslonca svih naroda koji ne žele da budu uništeni, ne žele da menjaju svest, da trpe teror i hoće da žive slobodno", zaključio je Ković.

image