Srbija i Balkan

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji

Preporuka je da se vakcinišu svi pacijenti stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni i korisnici gerontoloških centara, kao i stariji od 65 godina
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji© Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky, File

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Doktorka Milena Turubatović iz DZ "Savski venac" u Beogradu ističe da su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju će biti dve vrste vakcina - influvak tetra i torvaks flu.

"Distribucija vakcina protiv sezonskog gripa završena je u petak i od danas građani mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji", kaže Turubatović za Tanjug.

Procedura je, kako objašnjava, veoma jednostavna.

Građani se javljaju izabranom doktoru, nakon toga se vrši razgovor i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt, na kojem se vrši aplikacija doze.

"Ove godine imamo dve vrste vakcina, a to su Influvak tetra, koja je četvotovalentna, prozvođača Abot i Torvaxflu, i trovalentnu vakcinu proizvođača Torlak", navodi Turubatović.

Prema njenim rečima, vakcina ima dovoljno. Preporuka je da se vakcinišu svi pacijenti stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni i korisnici gerontoloških centara, kao i stariji od 65 godina.

"Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta i jako je važno da se građani vakcinišu što pre, jer je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet protiv virusa gripa, što pre uradimo pre ćemo biti zaštićeni", zaključila je doktorka Turubatović.

image