Srbija i Balkan

Šta nam je NATO ostavio za uspomenu: Srbija prva u Evropi u neslavnom zdravstvenom problemu

Neki od prvih simptoma su talasi vrućine, nervoza, razdražljivost, depresivnost, lošija koncentracija, insomnija, bolovi u kostima
Šta nam je NATO ostavio za uspomenu: Srbija prva u Evropi u neslavnom zdravstvenom problemu© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi po broju žena u prevremenoj menopauzi, tj. pre 40. godine.

Dr Svetlana Vujović, endokrinolog i direktorka Klinike za endokrinologiju na Svetski dana menopauze koji se danas obeležava, za "Politiku" je rekla da je na takvo zabrinjavajuće stanje najviše uticalo NATO bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine.

Ona je pojasnila da se dejstvo osiromašenog uranijuma transgeneracijski prenosi hiljadama godina na potomke.

"Ima onih koji kažu: 'Ma šta je to osiromašeni uranijum. Zaboravite ga, to nije bitno. Baš ste neko zlopamtilo.' Mi moramo o svemu tome da mislimo. Osiromašeni uranijum je ušao u zemlju. On više nije u vazduhu, on je u zemlji. Dok je bio u vazduhu, imamo podatke da je kod dosta žena izazvao pobačaje. Činjenice moramo da saopštimo. Cilj je da pomognemo našem narodu", istakla je dr Vujović.

Struka smatra da je bitno da se primenom novih naučnih saznanja popravi kvalitet života žena, ali i muškaraca.

"Naša ideja je da se kod žena već od 45. godine, ili ranije, ako nekim ženama izostaje ciklus, urade analize da bi se videlo zbog čega dobijaju talase vrućine, nervozu, razdražljivost, depresivnost, lošiju koncentraciju, ne mogu da spavaju noćima, nisu produktivne na poslu, imaju bolove u kostima, mišićima i zglobovima… Tada im kreće pojava bolesti koje su povezane sa gojenjem, zapaljenski procesi, pa se lakše ’prihvataju’ bakterije, virusi i druge infekcije… ", nabraja dr Vujović.

Ona napominje da dolazimo u situaciju da se ogroman novac izdvaja za lečenje dijabetesa, predkanceroznih stanja, karcinoma, a da bi zapravo, jednim pravilnijim pristupom srednjoj generaciji žena moglo da se utiče na hormonski status.

U slučaju da dođe do disbalansa hormona, može da dođe do pojave nepravilnog rada srca, infarkta, moždanog udara, senilnih demencija, Parkinsonove bolesti…

image