Srbija i Balkan

Užas u Severnoj Mitrovici: Zemlja sa posmrtnim ostacima bačena na smetlište kod autobuske stanice

Tužba protiv firme koja je preorala staro groblje
Užas u Severnoj Mitrovici: Zemlja sa posmrtnim ostacima bačena na smetlište kod autobuske stanice© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Zemlja sa posmrtnim ostacima, kostima pokojnika, iskopana pre nekoliko dana na starom, Suvodolskom groblju u Severnoj Mitrovici, preko kog su teške mašine probile put do kuće jednog Albanca, bačena je na smetlište kod glavne autobuske stanice u ovom gradu, prenosi Radio KiM. U ovo su danas mogli da se uvere i meštani Severne Mitrovice koji su prošli putem pored smetilišta.

Prof. dr Mitra Reljić izjavila je danas da bi "zemlju sa ostacima pokojnika hitno trebalo vratiti na groblje a parcelu zatim fizički obezbediti". Ona očekuje da stručne službe izađu na teren, izvrše konzervaciju i donesu rešenje o stavljanju groblja na listu kulturnih dobara.

Iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno je da će njihov advokat tokom dana podneti tužbu protiv firme koja je preko starog groblja iznad centra grada prekopala put i oskrnavila i uništila više grobova i posmrtne ostatke u njima.

Iz ove Eparhije juče je osuđeno skrnavljenje starog srpskog pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici i rečeno da slike vandalizovanih grobalja i oskrnavljenih grobova nisu odgovornost samo pojedinaca, već da prištinske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente.

Kako je navedeno u saopštenju, Eparhija raško-prizrenska primila je sa zaprepašćenjem vest da je prekopano srpsko groblje kako bi se omogućilo da prođu kamioni do imanja Albanca čija se kuća renovira.

Juče su radovi odlukom lokalnih vlasti, a vlast u opštini Severna Mitrovica proletos su posle izbora koje su Srbi bojkotovali preuzeli Albanci, obustavljeni. Skranavljenje groblja, prekopavanje puta preko grobljanske parcele izazvalo je inače, veliki revolt i uznemirenje kod Srba u ovog gradu na severu KiM.

Profesorka Mitra Reljić juče je za RT Balkan ispričala da su na oskrnavljenom groblju sahranjivani uglavnom meštani Suvog Dola nadomak Mitrovice. Prema njenim rečima, ovih dana preorano i prekopano Suvodolsko groblje u Severnoj Mitrovici, znatno je starije od velikog gradskog srpskog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice u kome su meštani sahranjivali svoje pokojnike od 1899. do 1999 godine i koje je takođe posle 1999. godine devastirano, preorano.

image