Srbija i Balkan

Ambasada SAD u Sarajevu: Dodikove pretnje opasne i za BiH i za Zapadni Balkan

Iz ambasade su istakli da su upravo separatističke izjave lidera Srpske razlog što se on nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Država
Ambasada SAD u Sarajevu: Dodikove pretnje opasne i za BiH i za Zapadni Balkan© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Iz Ambasade SAD u BiH upozorili su da su separatistička retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i pretnje otcepljenjem od Bosne i Hercegovine antidejtonske i opasne, ne samo za stabilnost i sigurnost BiH, već i celog Zapadnog Balkana.

Reagujući na Dodikov intervju u hrvatskom "Nacionalu", gde je rekao da će doneti odluku o "odbrani RS ukoliko bude dirnuto u njenu imovinu", kao i da nije za otcepljenje od BiH, ali da to podržava 15 zemalja, iz američke ambasade su dodali da su upravo ovakve izjave razlog što se Dodik našao na listi sankcija SAD.

"Ovakve izjave, kao i njegovo antidejtonsko delovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine razlog su zašto je Dodik pod američkim sankcijama", saopštili su iz Ambasade SAD u Sarajevu na društvenoj mreži Iks.

Istakli su i da prema Ustavu BiH ne postoji opcija da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcepi.

"Dodikove zablude opasno su skretanje s puta mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvek podržavale i nastaviće da podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH", zaključili su iz američke ambasade u Sarajevu.

SAD su Dodiku uvele sankcije 5. januara 2022, ali i 17. jula 2017. zbog navodne opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prvi čovek Srpske nalazi se i pod sankcijama Velike Britanije.

image