Srbija i Balkan

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo dolazak ruskih fitosanitarnih inspektora

Iako se u odgovoru Uprave za zaštitu bilja ne pominju izričito pesticidi, potvrđena je agenda posete Srbiji koju je najavio "Roseljhoznadzor"
Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo dolazak ruskih fitosanitarnih inspektorawww.globallookpress.com © Zhang Wenkui/Sipa Asia

Poseta ruske službe za fitosanitarni nadzor "Roseljhoznadzor" srpskim preduzećima i proizvođačima ima za cilj upoznavanje sa iskustvima i sistemom fitosanitarnih kontrola koje se sprovode u Republici Srbiji, kao i kontrolama upotrebe sredstava za zaštitu i ishranu bilja kod poljoprivrednih proizvođača čiji se proizvodi plasiraju na tržištu Ruske Federacije, kažu iz Uprave za zaštitu bilja za RT Balkan. 

Prethodno je u saopštenju "Roseljhoznadzora" navedeno da će izvršiti inspekciju pojedinih srpskih preduzeća zbog pesticida u jabukama i povrću, koji su poslati na rusko tržište.

Iako se u odgovoru Uprave za zaštitu bilja ne pominju izričito pesticidi, potvrđena je agenda posete Srbiji koju je najavio "Roseljhoznadzor". Prema jučerašnjem saopštenju, ruski stručnjaci planiraju da se upoznaju sa aktuelnim sistemom kontrole nad upotrebom pesticida i agrohemikalija u uzgoju poljoprivrednih proizvoda, kao i sa radom laboratorija za kontrolu preostalog sadržaja pesticida.

"Ruska strana je ranije izrazila zabrinutost srpskoj strani zbog otkrivenog povišenog stepena pesticida u jabukama i zelenim kulturama koje na rusko tržište isporučuje nekoliko srpskih kompanija. S tim u vezi, strane su dogovorile da stručnjaci 'Roseljhoznadzora' u okviru radne posete Srbiji (od 20. do 24. novembra) obiđu ta preduzeća", navodi se u saopštenju "Roseljhoznadzora".

Iz Uprave za zaštitu bilja navode da je u oktobru održan sastanak u Moskvi u vezi sa posetom delegacije "Roseljhoznadzora", te da je poseta planirana za novembar. U pitanju je, kako kažu, "uobičajeni vid saradnje dva ministarstva".

"Poseta je planirana za kraj novembra 2023. godine, gde bi se obišli proizvođači grožđa i vina, kao i izvoznici i proizvođači svežeg voća i povrća čiji se proizvodi izvoze u Rusku Federaciju. Cilj ove posete jeste i upoznavanje sa vinskim i vinogradarskim registrom, kao i zahtevima i uslovima za izvoz i uvoz vina", ističu iz Uprave za zaštitu bilja. 

Pored posete proizvođačima i izvoznicima, planirana je i poseta laboratorijama koje učestvuju u sistemu kontrole bezbednosti hrane u predizvoznim postupcima. Takođe u okviru posete planirana je redovna godišnja kontrola kod proizvođača sadnog materijala koji se izvozi u Rusku Federaciju.

"Ovaj vid saradnje je uobičajen način saradnje dva Ministarstva poljoprivrede - Republike Srbije i Ruske Federacije, u cilju upoznavanja sa načinom na koji se sprovode fitosanitarne kontrole i razmene iskustava između dve službe Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede RS i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije", kažu za RT Balkan.

image