Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: Srpska solidarnost daje stipendiju Dušanu Obrenoviću

Dušan Obrenović je skroman mladić kojeg je vera u Boga održala u najtežim trenucima, kaže za RT Balkan Branko Antić
RT Balkan saznaje: Srpska solidarnost daje stipendiju Dušanu Obrenoviću© Уступљена фотографија/Приватна архива

Dušan Obrenović iz Kosovske Mitrovice koji je uhapšen 29. maja u Zvečanu a juče pušten da se brani sa slobode, dobiće stipendiju humanitarne organizacije Srpska solidarnost, kaže za RT Balkan predsednik ove organizacije Branko Antić.

"Srpska solidarnost stipendira 18 mladih sa Kosova i Metohije sa po 100 evra mesečno. Od decembra Dušan Obrenović biće naš 19. stipendista i potrudićemo se da mu pomognemo koliko smo u mogućnosti", otkriva Antić.

Branko Antić jedan je od onih koji su uz Dušana bili sve vreme i molitveno, ali i da pomogne, kako god može. On je za RT Balkan ispričao prve utiske nakon razgovora sa Dušanom, ali i kako će Srpska solidarnost pomoći ovom mladiću.

"Odštampali smo seriju majica kada je Dušan Obrenović uhapšen i sav prihod od prodaje pripao je njemu. To je bio naš prvi korak i ono što smo odmah mogli da učinimo", kaže za RT Balkan Antić.

Sinoć nakon puštanja iz pritvora u Podujevu, prema rečima našeg sagovornika, Dušan Obrenović otišao je prvo kod svog duhovnog oca sveštenika Nenada Stojanovića, nakon čega je pozvao Branka Antića da mu se zahvali na svemu.

U svojim molitvama Antić je spominjao i nepravedno utamničenog mladića, i kako kaže, nije bio jedini, što je Dušana jako obradovalo.

"Nakon što je izašao iz pritvora Dušan se našao sa svojim duhovnim ocem Nenadom Stojanovićem. Zamolio je da me nazove da se zahvali i meni na pomoći i molitvama, ali i bratiji manastira Ostrog, jer su se, kao i u mnogim drugim svetinjama SPC molili za njegovo zdravlje", navodi naš sagovornik, dodajući:

"On je veoma skroman i pobožan. Vera ga je održala i pomogla mu da prebrodi najteže trenutke."

Branko Antić uprkos zdravstvenim problemima i kanceru u poodmaklom stadijumu i dalje nesebično pomaže, iako zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da radi više od godinu dana. Kada ga neko upita kako je, kaže: "Hvala Bogu, dobro sam".

Kako je Sulejman postao Dušan

Kada govorimo o Dušanu, prisećamo se priče o Sulejmanu Muratoviću koji je 2016. godine primio pravoslavlje, odnosno, kako je govorio u brojnim intervjuima vratio se veri predaka.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavi Svetog Jovana, otkrio je u jednom od intervjua ovaj mladić.

"Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena", rekao je pre nekoliko godina Obrenović za medije.

Njegova životna priča ponovo postaje aktuelna 29. maja kada je brutalno pretučen i praktično otet, da bi nakon toga bio odveden u pritvor u Podujevu pod optužbama da učestvovao u nasilnom protestu.

Kako je tada javio naš reporter koji je bio na licu mesta, Obrenović je "izvučen" iz mase u Zvečanu pre početka bilo kakvog sukoba građana i Kfora, tako da ne postoji mogućnost da je napao bilo koga. 

Na video snimcima, koji su se u međuvremenu pojavili vidi se da uhapšeni srpski mladići nisu učestvovali u nemirima, da ih je Kfor dok su sedeli povukao i predao Kosovskoj policiji.

Dušan, nažalost, zbog toka postupka koji se vodi protiv njega ne sme da se oglašava za medije, ali smo saznali da je srećan što je konačno sa sestrom i da je zahvalan svima koji su mu pružali podršku sve vreme dok je bio u pritvoru u Podujevu. 

image