Srbija i Balkan

Ukratko 28. novembar: Počeo Božićni post; NATO priznao propast kontraofanzive

Rusija je blokirala put onima koji teže ka svetskoj dominaciji, mi se borimo za slobodu celog sveta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Ruskom narodnom saboru. Isporuka helikoptera Mi-35, inače, po borbenim svojstvima među najboljim helikopterima ove klase, ukazuje na dobre odnose Beograda i Moskve, ali i veliku privrženost Srbije Kremlju, ocenio je za "RIA Novosti" Igor Korotčenko
Ukratko 28. novembar: Počeo Božićni post; NATO priznao propast kontraofanziveGetty © David Silverman
  • Danas počinje Božićni post, koji se naziva i Filipov, jer počinje dan posle pomena Svetog apostola Filipa, jednoga od dvanaestorice najbližih Hristovih učenika, a završava se uoči velikog praznika Rođenja Hristovog. Božićnim postom pripremamo se za duboko proživljavanje Božića. Cilj onoga koji posti jeste da izdrži do kraja kako bi na kraju doživeo susret sa Hristom.
  • Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Većima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces popisa može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, saopštio je crnogorski premijer Milojko Spajić, nakon razgovora sa opozicijom.
  • Rusija je blokirala put onima koji teže ka svetskoj dominaciji, mi se borimo za slobodu celog sveta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Ruskom narodnom saboru. Savremena Rusija se vraća i jača svoj suverenitet kao svetska sila. Mi se borimo za slobodu celog sveta. Ruska bitka za suverenitet i pravdu je nacionalno-oslobodilačke prirode, jer se ona zalaže za bezbednost i blagostanje ruskog naroda", poručio je Putin.

  • Sjedinjene Američke Države se sve više fokusiraju na promenu vlasti i organizovanje unutrašnjih nemira u Rusiji, tvrdi zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov. "SAD, ne samo da su pokrenule hibridni rat protiv Rusije, koji se vodi, po svemu sudeći, do poslednjeg Ukrajinca, već i dalje žele da nanesu strateški poraz Rusiji", dodaje Rjabkov.

  • Isporuka helikoptera Mi-35, inače, po borbenim svojstvima među najboljim helikopterima ove klase, ukazuje na dobre odnose Beograda i Moskve, ali i veliku privrženost Srbije Kremlju, ocenio je za "RIA Novosti" Igor Korotčenko, vojni analitičar i urednik časopisa "Nacionalna odbrana". To je, kaže, i "odgovor Beograda na nedavnu posetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Balkanu", čime je Srbija još jednom iskazala svoje vojno-političke simpatije prema Rusiji.
image