Srbija i Balkan

Tu je izginuo bataljon ceo: 82 godine od čuvene bitke na Kadinjači

Na vrhu Kadinjače je služen parastos izginulim borcima a državnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, poštovaoci tradicija NOP-a i potomci stradalih boraca
Tu je izginuo bataljon ceo: 82 godine od čuvene bitke na Kadinjači© РТ Балкан

Na brdu Kadinjača, na 14. kilometru od Užica, danas je obeleženo 82 godine od čuvene bitke iz Drugog svetskog rata u kojoj su, braneći slobodnu partizansku teritoriju, u okršaju sa Nemcima izginuli borci Radničkog bataljona iz Užica, Posavskog odreda i Oraške čete.

Na vrhu Kadinjače, kod spomenika, služen je parastos izginulim borcima a državnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, poštovaoci tradicija NOR-a i NOP-a iz užičkog kraja ali i iz republika bivše Jugoslavije, potomci stradalih boraca.

Na današnji dan 1941. godine, iz centra Užica su, posle postrojavanja kod Malog parka, ka Kadinjači krenule Pekarska, Krojačko-obućarska, Tkačka i Željeznička četa Radničkog bataljona, borci Posavskog odreda i Oraške čete. Borcima se pred polazak u odsudnu bitku obratio Dušan Jerković, komandant odreda, koji je preneo naređenje Vrhovnog štaba da se krene ka Kadinjači i da se tamo, koliko je moguće, zadrže nemačke snage dok se Vrhovni štab, ranjenici i ostale partizanske snage ne izvuku prema Zlatiboru.

"Odstupanja nema, borićemo se do poslednjeg", rekao je tada komandant Jerković.

Publicista Jovan Radovanović, autor knjige "Radnički bataljon i borba na Kadinjači" napisao je da je odred iz Užica zadržao Nemce na Kadinjači oko dva sata i da je pred nadmoćnom nemačkom silom bilo manje od 300 boraca.

"Pod parčetom smo neba, na komadu zemlje, koji je tih krvavih godina bio jedini slobodan, na evropskom tlu. Podseća nas ovo mesto da je čuvanje srpskog naroda gde god da živi, apsolutni prioritet. Kadinjača je trajni simbol našeg nacionalnog karaktera, podsetnik da je naš narod uvek na pravoj strani istorije", rekla je danas na Kadinjači obraćajući se u ime Vlade Srbije Sanja Lakić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

image