Srbija i Balkan

Orban: Pregovori EU sa Ukrajinom tek za pet do deset godina, stvorite poseban fond za njih

Mađarski premijer predlaže da se sa Ukrajinom najpre potpiše sporazum o strateškom partnerstvu. A s obzirom da Evropa ima ekonomske probleme, predlaže stvaranje posebnog fonda za finansijsku podršku Ukrajini, a ne da joj se novac iz budžeta EU šalje u "vagonima"
Orban: Pregovori EU sa Ukrajinom tek za pet do deset godina, stvorite poseban fond za njih© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Evropska unija mora prvo da zaključi sporazum o strateškom partnerstvu sa Ukrajinom i da se, tek nakon pet do deset godina, vrati razgovoru o ulasku u EU, predlaže mađarski premijer Viktor Orban za radio "Košut".

Distanca između EU i Ukrajina je trenutno prevelika, objašnjava on.

"Hajde da se prvo približimo. Hajde da damo malo više vremena pre nego što započnemo saradnju. Da vidimo da li možemo da sarađujemo, da razmotrimo pitanje članstva. A to je moguće tek posle mnogo, mnogo godina", precizira Orban.

EU je već napravila sličnu grešku sa Turskom, otpočevši pregovore o pristupanju zemlje EU pre više od 20 godina, bez da razmotri to rešenje, zbog čega su "svi frustrirani", dodaje mađarski premijer.

"Pitanje ulaska Ukrajine u EU očigledno nije razrađeno, jer se ne zna pravi broj stanovništva. Zemlje istočne i centralne Evrope će, ukoliko Ukrajina uđe u EU, morati da zaborave na plaćanje iz evropskog budžeta, a pojava ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Evropi uništiće tržišta ovih zemalja", objašnjava Orban.

S obzirom da Evropa ima ekonomske probleme, Orban predlaže stvaranje posebnog fonda za finansijsku podršku Ukrajini, a ne da joj se novac iz budžeta EU šalje u "vagonima".

"Ako već želimo da dajemo novac Ukrajini, hajde da napravimo poseban fond na osnovu međuvladinih sporazuma, svako će dodati koliko hoće, a odatle ćemo poslati novac Ukrajini", navodi on.

EU trenutno finansira pomoć Ukrajini iz unutrašnjeg budžeta, a to je narušava jer se "finansijska podrška ratu i funkcionisanju budžeta odvijaju u različitom ritmu" zbog čega je sedmogodišnji budžet zajednice potrošen za manje od tri godine.

image