Srbija i Balkan

Pobrkani lončići: Prozapadna opozicija ne zna da l' je za ili protiv nemačko-francuskog plana

U susret izborima prozapadna opozicija je potpisala "Dogovor za pobedu", ali nije usaglasila na kojoj politici će tu pobedu da osvoji, pa sad pojedinci daju "raštimovane" izjave o spoljnoj politici koju zastupaju
Pobrkani lončići: Prozapadna opozicija ne zna da l' je za ili protiv nemačko-francuskog plana© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je u Gračanici da se ta koalicija protivi usvajanju francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju.

Koaliciju "Srbija protiv nasilja" čini osam stranaka koje imaju različite stavove i po pitanju Kosova i Metohije, kao i o uvođenju sankcija Rusiji.

Tako je prvi na listi Radomir Lazović već ranije pozivao na usklađivanje spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, što podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji.

"Francusko-nemački plan bi mogao da bude dobar korak za dalje", rekao je svojevremeno Lazović.

Danas pak pred izbore i to u Gračanici, Aleksić poručuje da je potrebna normalizacija života, ali ne po bilo koju cenu.

"Svaki dogovor koji podrazumeva kršenje Ustava Srbije, koji podrazumeva bilo kakvu vrstu priznanja nezavisnosti Kosova ili stolicu u Ujedinjenim nacijama je neprihvatljiv za listu Srbija protiv nasilja", kaže Aleksić.

Dodaje da se Srbija nije obavezala da će poštovati plan Zapada, već se, tvrdi Aleksić, obavezao Aleksandar Vučić u svoje ime.

"Možemo da razgovaramo o nekom drugom sporazumu i rešenju", kaže Aleksić i napominje da je Zajednica srpskih opština izgubila svaki smisao.

"ZSO je trebalo mnogo ranije da bude formirana kada je potpisan Briselski sporazum, kada je to imalo nekakvog smisla. U ovom trenutku čini se da je ZSO samo bacanje prašine u oči da smo kao Srbi nešto dobili, a suštinski nećemo dobiti ništa. Treba sve da se resetuje i stavi ponovo na sto", kazao je Aleksić.

image
VV inauguration
banner