Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u BiH: Pojedinci svesno podrivaju suverenitet zemlje

Tvrdnje da je Kristijan Šmit visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora Saveta za implementaciju Mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju ambasade
Ambasada Rusije u BiH: Pojedinci svesno podrivaju suverenitet zemlje© Antonio Ahel/ATAImages

U vezi s nedavno održanom sednicom Upravnog odbora Saveta za implementaciju Mirovnog sporazuma (PIK) ponovo ističemo da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, navela je u reagovanju Ambasada Ruske federacije u BiH.

Kako su napomenuli, pokušaji pojedinih članova UO PIK-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora.

"Zato se doneseni zaključci ne mogu smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što se sadržaj dokumenta izdvaja pristrasnošću i neuravnoteženošću, da ne govorimo o tekstualnom kršenju Aneksa 4. Mirovnog sporazuma - Ustava BiH", piše u saopštenju.

Licemerno izgledaju mantre o podršci jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svesno podrivaju i jedinstvo i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, upozorava se u saopštenju.

"Vrednost Mirovnog sporazuma zasniva se na sistemu koji omogućava da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana. Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u američkoj Ambasadi te donesene, kao što se kaže, 's uperenim u glavu pištoljem' visokog predstavnika, posredstvom ucena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir", navode iz ruske Ambasade.

Strane u BiH pozivaju se da odbace spoljno mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, dajući turbulentnom svetu primer zrelog i odgovornog rešavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene BiH i postizanja blagostanja i mira svih njenih građana.

Upravni odbor PIK-a razmatrao je na dvodnevnom zasedanju u Sarajevu stanje u pogledu sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iz OHR-a je saopšteno da je posebna pažnja posvećena "secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizuje međuentitetska linija razgraničenja".

image