Srbija i Balkan

Nadbiskup Nemet: Čovek je pozvan da bude nosilac svetla i borac protiv tame

Pamtimo 3. maj kada je smrtno ustreljeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar', bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas, pa ipak, desilo se, piše u Božićnoj poslanici beogradski nadbiskup
Nadbiskup Nemet: Čovek je pozvan da bude nosilac svetla i borac protiv tame© A.K./ATAImages

Čovek je uvek tražio svetlo da bi video, da bi se oslobodio nesigurnosti tamnih prostora, a božićno vreme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, sunce i posebno Boga, poručuje beogradski nadbiskup Ladislav Nemet u Božićnoj poslanici.

Prava svetlost dolazi od Boga, kako to piše Isaija, jedan od najvećih proroka u Bibliji, i to ne u obliku zvezde koja bi nas obasjavala, nego u ljudskom telu, u telu koje je kao naše, a ipak drugačije, navodi se u poslanici.

"Tama je za proroka svako delo nasilja, bilo da li je ono počinjeno od strane vojnika, ili običnih građana, kako bismo danas rekli − civila. Pamtimo 3. maj 2023. kada je smrtno ustreljeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar'. Bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas. Pa ipak, desilo se; desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba, ali i kriminalnog čina", navodi nadbiskup Nemet.

On ističe da "slike koje vidimo o ratu na Bliskom istoku, ali i iz Ukrajine, isto kao i izveštaji s bojišta, pokazuju da su glavni ciljevi napada svih zaraćenih strana, pored onih vojnih, svakako i izvori energije, struje i vode. A u današnjem svetu, bez električne energije, u mraku, bez vode u modernim zgradama ‒ ne može da se živi, ili je to vrlo teško".

Beogradski nadbiskup u svojoj prazničnoj poruci osvrnuo se i na ulogu medija i sredstava društvenih komunikacija, navodeći da ona mogu postati izvor dezinformacija i širenja mržnje.

"Rijaliti programi kao što su 'Zadruge', 'Farme', 'Veliki brat' tako i dalje šire kulturu tame u ljudskim srcima, bude u ljudima osećaj, varljivi utisak da je sve moguće i dozvoljeno, da se sve toleriše, da se sve može napraviti onako kao na televiziji. U čoveku postoje i dobro i zlo, i svetlo i tama, a čini se da je mnogo lakše povećati u njemu količinu tame nego snagu svetla", navodi nadbiskup Nemet.

Kako dodaje, teško je nagovoriti ljude da u ova teška vremena daju nešto za siromahe, a lako "naleteti na nekoliko kockarnica u svakoj ulici ovog divnog grada Beograda, u kojima se gube finansijska sredstva i razaraju životi porodica i pojedinaca".

Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi, poručuje se u poslanici.

"Neka ovo svetlo osvetli i naša srca, a posebno srca onih koji odlučuju o velikim pitanjima današnjice. Neka političari izađu iz začaranog kruga svojih 'interesa', iz tame zablude da oružje i nasilje mogu da rešavaju probleme čovečanstva, da reše sporove", navodi nadbiskup Nemet.

On je pozvao vernike da se mole u ovim prazničnim danima "da hrišćanski narodi koji vode bratoubilački rat shvate potrebu mira za sve", da ne zaborave ni ratove među različitim narodima, kao u Svetoj zemlji, u Siriji, u mnogim državama Afrike i da se u svojim molitvama sete "hrišćana proteranih iz Nagorno-Karabaha, kao i izbeglica širom sveta".

image