Srbija i Balkan

"Nepristojna ponuda" od 96.000 dinara: Prosečna plata nedovoljna za ekskurziju maturanata

Roditelji maturanata Treće beogradske gimnazije dobili su ponudu za đačku ekskurziju i nazvali je nepristojnom, dok Aleksandar Seničić, direktor JUTA-e tvrdi da je škola kriva jer je uputila neobičan zahtev agenciji
"Nepristojna ponuda" od 96.000 dinara: Prosečna plata nedovoljna za ekskurziju maturanata© Andreas Rentz/Getty Images

Da bi platili matursku ekskurziju, roditelji učenika četvrtog razreda Treće beogradske gimnazije moraju da izdvoje celu prosečnu oktobarsku platu od 86.738 dinara, ali ni tada ne bi pokrili čitav iznos za sedmodnevno putovanje u Beč, Prag i Budimpeštu od neverovatnih 96.000 dinara. 

Međutim, s obzirom na činjenicu da 50 odsto zaposlenih u Srbiji ima primanja manja od 67.124 dinara, i da minimalna zarada za oktobar iznosi 40.480 dinara, poražavajući rezultat je da roditelji koji su na minimalcu moraju dva meseca da rade za tu ekskurziju. 

Najveći broj roditelja i maturanata saglasan je sa odlukom da bi škola morala da otkrije cenovnu strukturu ekskurzije, te da im nađe novu, prihvatljiviju opciju turističke agencije, ili će se u suprotnom sami organizovati putovanje.

Maturanti i roditelji ujedinjeni

Roditelj učenice Treće gimnazije u Beogradu, Ž.I. za RT Balkan kaže da je priča problematična na više nivoa i da može da se nazove pravim imenom - "kartelizacijom ekskurzije".

"Prvo, škola je kasno raspisala tender za dostavljanje ponuda turističkih agencija, čime je skratila vremenski period za otplatu ekskurzije sa šest na pet rata. Drugo, na tender se javila samo jedna agencija, a znamo da veća konkurencija utiče na cenu. Treće, direktorka nas je obavestila da u ukupnu cenu ulaze dnevnice za nastavnike u iznosu od 17.260 dinara po učeniku za šest dana, to je 3.000 evra po razredu. Smatramo da sve to nema smisla, pogotovo kada je poznato da pojedine vođe puta po učeniku dobijaju 1.000 - 1.200 dinara plus PDV", objašnjava.

Ž.I. dodaje da su odbili ovu "nepristojnu ponudu", pogotovo jer ih osim cene vređa komentar predstavnika turističke agencije "da je u pitanju elitna škola, pa i tarifa mora da bude takva".

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije za RT Balkan kaže da je odgovornost na školi i pita se za koga oni prave ovakve ponude.

"Nelogično je da bude samo jedna ponuda, škola je imala vremena da raspiše javni poziv ponuđivačima, a treba biti svestan da je to ekskurzija na koju bi trebalo da idu svi u razredu. Što se tiče dnevnica, one su uračunate u cenu ekskurzije, o čemu su roditelji mogli da se izjasne na Savetu roditelja. Oni određuju tarifu za vođu puta, samo treba biti svestan da je to ogromna odgovornost za prosvetnog radnika", podseća Ilić.

Ona dodaje da postoje slične rute koje su duplo jeftinije i podseća da je prošle godine maturska ekskurzija koštala do 350 evra.

"Išli smo svi na godišnje odmore, znamo da avionski prevoz, hotel za dvoje sa malom decom i polupansion za deset dana košta koliko i ekskurzija. Ovo je stvarno presedan, kome je namenjena ta ekskurzija?", pita se naša sagovornica.

Agencija nije članica JUTA-e

Međutim, u čitavoj priči postoji još jedan problem - činjenica da turistička agencija "Fan grup travel kompani" nije članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Direktor JUTA-e Aleksandar Seničić za RT Balkan objašnjava da agencija nije u obavezi da bude njihova članica, ali da je sa bezbednosno-sigurnosnog aspekta bolje da jeste.

"Obaveza članstva postoji samo za Privrednu komoru, ne sudim da li je to dobro ili loše. Međutim, to znači da agencija nije u obavezi da ispunjava važne kriterijume poput standarda u poslovanju u skladu sa postojećim propisima, poštovanja Zakona o bezbednosti potrošača u vidu sigurnosti putnika u domenu putovanja, transparentnosti. Što je najvažnije, imamo instrumente kojima možemo da kaznimo agencije tako da izgube licencu za rad ili obeštetimo putnike za, na primer, delimično neispunjenje programa putovanja", kaže Seničić.

On tvrdi da je uvidom u ponudu turističke agencije ubeđen da je cena maturske ekskurzije zapravo realna, a da je škola kriva jer je uputila neobičan zahtev agenciji.

"Škola je postavila zahtev, nije agencija sama pisala upit na osnovu kog je napravila program putovanja. Tražili su hotel sa tri ili četiri zvezdice, za čim zaista nema potrebe jer je skupo, najmanje 30 evra po noćenju, to jest 200 evra po detetu. Insistirali su na svečanoj večeri u Budimpešti, to je od 30 do 50 evra po detetu, a samo za gorivo za 3.500 kilometara kroz tri države, je jedno 5.000 do 5.500 evra po autobusu, tj. 120 do 150 evra po detetu. Ako je dnevnica 150 evra po detetu, onda porez državi iznosi još 130 evra. Morate da imate i lekara, računajte njegovu dnevnicu, pa dva vozača, vodiča, to je pet ljudi ili tri sobe i ti troškovi moraju da se preliju na decu. Pravedno bi bilo da dnevnice plaća država, tada bi one bile jednake za sve profesore", podvukao je Seničić i naglasio da je zarada agencija najmanja u čitavom lancu.

Direktorka škole nije bila dostupna za komentar.

image