Srbija i Balkan

Na administrativnim prelazima postavljeni disklejmeri o slobodi kretanja za sva vozila sa KiM

Nešto posle osam sati na administrativnom prelazu Jarinje prošao je prvi putnički automobil sa RKS oznakama
Na administrativnim prelazima postavljeni disklejmeri o slobodi kretanja za sva vozila sa KiM© B.P./ATAImages

Na svim administrativnim prelazima Kosova i Metohije i Srbije postavljeni su disklejmeri na kojima se ističe da je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa prostora Kosmeta, a nešto posle osam sati na administrativnom prelazu Jarinje prošao je prvi putnički automobil sa RKS oznakama.

Odluka se sprovodi isključivo iz praktičnih razloga i ni na koji način ne znači priznanje tzv. Kosova.

Na disklejmerima se jasno navodi:

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti 'Kosova', ne prejudicira određivanje konačnog statusa 'Kosova' i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244(1999)".

Odluka o slobodnom kretanju svih vozila sa teritorije KiM počela je da se primenjuje od 1. januara.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je pre nekoliko dana da je sloboda kretanja za sva vozila sa Kosmeta obaveza Srbije iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

image