Srbija i Balkan

NATO poručio Srbiji: Odlučite u kom pravcu želite da idete, niste svesni koliko vas poštujemo

Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da radimo zajedno i idemo dalje, kao što se desilo u Italiji, na primer, nakon Drugog svetskog rata, poručio je brigadni general Đampjero Romano, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu
NATO poručio Srbiji: Odlučite u kom pravcu želite da  idete, niste svesni koliko vas poštujemo© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

"NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i njenu odluku da ostane na nivou partnera. Činjenica da Srbija ne želi da se pridruži NATO-u nas nije sprečila u postizanju odličnih dosadašnjih rezultata. Od Srbije zavisi koji put želi da izabere, shodno tome kako vidi svoju budućnost. Koju god odluku Srbija donese, naravno, NATO će je poštovati. Verujem da je obostrano poštovanje početna tačka svakog odnosa", oceljuje brigadni general Đampjero Romano, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu za "Demostat".

On je dodao i da je na zvaničnom Beogradu da odluči u kom smeru i na koji način želi da razvija partnerstvo sa tim savezom i naveo da građani Srbije nisu u potpunosti svesni koliko NATO radi i postiže "kroz naše partnerstvo", koliko visoko ceni i poštuje Srbiju i uvek je spreman da sa srpskom javnošću komunicira o zajedničkim aktivnostima što je, kako kaže, naročito važno u trenutku kad su dezinformacije i lažne vesti postale sastavni deo našeg svakodnevnog života.

"NATO ceni dugotrajno partnerstvo koje gradi sa Srbijom još od 2006. godine, kad se Srbija pridružila programu NATO-a Partnerstvo za mir. Već 17 godina, Srbija i NATO razvijaju široku i obostrano korisnu saradnju i zajedno pružaju podršku reformama, bezbednosti i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana i šireg evroatlantskog područja", kaže Romano.

Romano je rekao da je svestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i podsetio da je i generalni sekretar NATO nedavno izjavio saučešće svima koji su izgubili voljene na obe strane.

"Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da radimo zajedno i idemo dalje. To je ono što NATO i Srbija čine kroz ovo partnerstvo, idemo ka boljoj budućnosti. Ponavljam, verujem da ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo ići unapred, kao što se desilo u Italiji, na primer, nakon Drugog svetskog rata. Mi smo tad pretrpeli mnoge gubitke, ne samo u životima, već u smislu spomenika, kulture, infrastrukture i tako dalje. Ali onda smo odlučili da gledamo ka budućnosti, da idemo napred, i sad smo tu gde jesmo. Nadam se da će Srbija u budućnosti biti još uspešnija od Italije", rekao je Romano.

Kada je u pitanju vojna saradnja, on je pomenuo učešće Srbije u mirovnim misijama pod okriljem UN ili EU i kao primer naveo podatak da vojnici iz Srbije, između ostalog, rade zajedno sa italijanskim vojnicima u Libanu.

"Dakle, kao što možete videti, Srbija i NATO su bliži nego što se čini na prvi pogled", rekao je on.

Upitan kako gleda na dijalog Beograda i Prištine nakon nedavnog sukoba u Banjskoj, sagovornik "Demostata" je ukazao da "NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog pod okriljem Evropske unije i druge napore sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kao jedini put ka dostizanju trajnog političkog rešenja i stabilnosti u regionu".

"Tokom svoje skorašnje posete Srbiji, generalni sekretar NATO-a pozvao je Beograd i Prištinu da aktivno učestvuju u dijalogu, da smanjuju tenzije i suzdrže se od mera koje mogu voditi ka eskalaciji. Takođe je pozdravio najnoviji predlog Evropske unije za osnivanje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, kao ključni korak ka normalizaciji odnosa. Ovog maja je došlo do nasilja protiv mirovnih snaga Kfora, u kom je povređeno 93 vojnika NATO-a, od kojih su neki pretrpeli teške povrede. U septembru je došlo do novih nasilnih događaja. Ovo je neprihvatljivo. Činjenice se moraju utvrditi, a počinioci privesti pravdi. Kao odgovor na nasilje, NATO je na Kosovo rasporedio oko 1000 dodatnih pripadnika mirovnih snaga, kao i oklopne jedinice. Ovo predstavlja najveće povećanje našeg kontingenta na Kosovu u proteklih deset godina, koje pokazuje da je NATO spreman da čuva mir", naveo je general Romano.

Prema njegovim rečima, komandant Kfora general-major Ulutaš je u kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Mojsilovićem, kao i sa predstavnicima institucija I bezbednosnih organizacija na Kosovu, Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS), OEBS-a i međunarodne zajednice.

"Mandat Ujedinjenih nacija za našu mirovnu misiju Kfor, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti iz 1999, ostaje nepromenjen. Nastavljamo da pružamo podršku sigurnom i bezbednom okruženju na Kosovu", poručuje Romano.

image