Srbija i Balkan

Irski premijer: Podržaćemo Prištinu za članstvo u Savetu Evrope

Zajednica srpskih opština ne treba da bude mikrodržava unutar "Kosova", kaže premijer Irske
Irski premijer: Podržaćemo Prištinu za članstvo u Savetu Evropewww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Premijer Irske Leo Varadkar rekao je juče u Prištini da će njegova zemlja rado podržati takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope, jer je, kako je naveo, među prvima priznala i nezavisnost.

On je dodao i da treba ukinuti mere prema Kosovu, održati vanredne i demokratske izbore na severu i osnovati Zajednicu srpskih opština.

"Budućnost Kosova je u Evropskoj uniji i Savetu Evrope. Rado ću podržati da Kosovo ove godine postane njen deo", kazao je irski premijer.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine je "od vitalnog značaja za postizanje harmonije i daljeg razvoja", kako na Kosovu, tako i u Srbiji.

"Ne želimo da se ponove scene nasilja iz septembra i maja prošle godine. Zajednica srpskih opština ne treba da bude mikrodržava unutar Kosova. To neće biti nešto što bi bilo korisno za budućnost", ocenio je Varadkar.

On je naveo i da bi gradonačelnici severnih opština trebalo da predstavljaju ljude koji tamo žive, ali nije spomenuo da je upravo premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nametnuo albanske gradonačelnike posle izbora na kojima je glasalo tek tri odsto birača.

Kurti je juče rekao da tzv. Kosovo treba da uči iz iskustva i uspeha Irske:

"Imamo mnogo toga zajedničkog. Kosovo i Irska neguju bliske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Od irskog premijera sam tražio podršku za dobijanje članstva u EU i SE", dodao je Kurti.

image