Srbija i Balkan

Oluja među meteorolozima

Posle prijave, nadležni organi će dati odgovor da li su Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo smeli da se bave vremenskom prognozom iako nisu diplomirani meteorolozi
Oluja među meteorolozima© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Izvesni Dušan J. diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva odbrane podneo je prijavu nadležnim organima protiv trojice meteorologa-amatera: Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila zbog širenja panike i lažnog predstavljanja. Učinio je to, kako su pisali mediji jer se "u poslednje vreme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju lica koja se predstavljaju kao meteorolozi", sve to s ciljem da "privuku pažnju novinarima i na taj način ostvare što veću zaradu".

Oluja na srpskom meteorološkom nebu nastavila se u studiju televizije Informer kada je penzionisani meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović napustio studio nakon što je kao drugi gost najavljen Ivan Ristić. Koji sat kasnije, Ristić je na Fejsbuku saopštio da mu je "dosta ponižavanja od strane diplomiranih meteorologa" i da "neće više raditi prognozu za Srbiju".

Ivan Ristić i Đorđe Đurić nisu želeli da se oglašavaju dok se sudski postupak ne završi, a advokat Marka Čubrila Petar Cvetković potvrdio je za "Politiku" da je njegov klijent u svojstvu građanina dao službenu belešku u novosadskoj policiji. 

"Objasnio je da se nikada nije lažno predstavljao, već je uvek naglašavao da je meteorolog-amater koji se ovim poslom bavi iz ljubavi. Izjavio je i da je netačno da je izdavao upozorenja na vremenske nepogode, širio paniku, lažne informacije", rekao je Cvetković.

Što se tiče profesionalnih biografija trojice meteorologa-amatera, Ivan Ristić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu i tri puta pobedio na Evropskom takmičenju iz meteorologije. Marko Čubrilo je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, a geografiju predaje u novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", a Đorđe Đurić je završio srednju Geološku i hidrometeorološku školu "Milutin Milanković" i započeo studije na Fizičkom fakultetu. 

Profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu i neko ko je meteorologiju diplomirao, magistrirao i doktorirao Vladimir Đurđević objašnjava da je jedino mesto gde neko može da postane meteorolog Fizički fakultet u Beogradu.

"Postoji i srednja meteorološka škola, ali nakon nje se postaje meteorolog-tehničar i oni koji je završe rade najčešće kao osmatrači vremenskih prilika ili kao pomoćnici na obradi podataka. Takođe, opštu vremensku prognozu mogu da daju i privatne firme, ali upozorenja na nepogode isključivo Republički hidrometeorološki zavod", kaže Đurđević.

On objašnjava da vremenska prognoza nije rad jednog čoveka, već da je to globalni napor, napor kolega iz celog sveta.

"Svi ti podaci slivaju se tek na nekoliko mesta u svetu, a prednost i uvid u najveći broj podataka imaju nacionalne službe. Inače prognoze koje se izrađuju u ovim centrima, mogu se eventualno za nijansu popraviti uz pomoć specijalizovanih meteo-softvera", kaže Đurđević.

On dodaje da su ljudi skloni da se vezuju za nekog meteorologa pa kažu da su njegove prognoze bolje ili da neko drugi nema pojma, ali "ustvari svi gledamo u iste podatke". 

On je istakao i da se najbolji prognostičari u zemlji nalaze pod krovom RHMZ-a. 

image