Srbija i Balkan

Lagumdžija o podršci antiruskoj izjavi u UN: BiH pokazala usklađenost spoljne politike sa EU

Republika Srpska potpisivanje dokumenta smatra jednostranim činom predstavnika BiH u UN, a ne stavom države
Lagumdžija o podršci antiruskoj izjavi u UN: BiH pokazala usklađenost spoljne politike sa EU© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija, koji je bez znanja i saglasnosti Predsedništva BiH potpisao antirusko zajedničko saopštenje predstavnika 47 zemalja, izjavio je da potpisivanje tog dokumenta govori o usklađenosti spoljne politike BiH sa Evropskom unijom,a ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković je rekao da je saglasan sa postupkom Lagumdžije.

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković rekao je da je potpuno saglasan sa postupkom Zlatka Lagumdžije, ali da mu nije dao nalog niti instrukciju, zato što, kako tvrdi, nema potrebe za tim, jer je data instrukcija svim predstavnicima u DKP mreži da se prate usklađeni stavovi Evropske unije.

Podsetimo, Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile, kako je navela, postupku ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Cvijanović u svom zahtevu traži od Konakovića informaciju da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara BiH.

Lagumdžija je u Savetu bezbednosti UN bez znanja i saglasnosti Predsedništva BiH potpisao antirusko zajedničko saopštenje predstavnika 47 zemalja, što je naišlo na oštre proteste predstavnika Republike Srpske koji njegovu odluku smatraju jednostranim činom, a ne stavom države.

Srbija nije podržala izjavu kojom se "poziva Rusija da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

image